24. 1. 2023, aktualizováno 24. 1. 2023

Zatímco ještě donedávna bylo řemeslníků málo, teď zájem o jejich práci klesá. Celková poptávka se snížila o 17 %, v některých oborech dokonce až o polovinu. Naopak výrazně vzrostl zájem o opatření vedoucí k úsporám energie. Poptávka po zateplovacích pracích se v průběhu loňského roku zvýšila skoro o čtvrtinu a zájem o fotovoltaické panely vzrostl o víc než 75 %.

V porovnání s lety 2020 a 2021 vloni poptávka po řemeslnických pracích znatelně ochladla. Oproti roku 2020 se propadla zhruba o 13 %, oproti roku 2021 dokonce o 17 %. Výkyv se projevuje hlavně u větších zakázek. „Zájem o realizaci rodinných domů poklesl v roce 2022 oproti loňsku zhruba o 45 %, poptávka po nových fasádách spadla asi o 43 %,“ říká Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu NejŘemeslníci.cz.

Reportáž pro Události ČT, kde promluvil Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu NejŘemeslníci.cz.

Příčin je podle něj hned několik. K hlavním faktorům patří samozřejmě rostoucí inflace, vyšší ceny stavebních materiálů a zvýšení úrokových sazeb. „To má dopad na spotřebitelské úvěry i hypotéky. Domácnosti s průměrným platem v současné době často nedosáhnou ani na startovací byty. A významnou roli hraje také nejistota v rámci energetické soběstačnosti,“ upozorňuje Martin Ekrt.

Vlna domácích rekonstrukcí nastartovaná s pandemií koronaviru tak zase pomalu odchází. „Během pandemie začali lidé trávit víc času doma a začali si uvědomovat, co všechno by tam mohli zlepšit. A protože tehdy nebylo tolik možností pro trávení volného času, vkládali peníze právě do rekonstrukcí,dodává výkonný ředitel portálu s tím, že tento trend je už minulostí.

Poptávka po fotovoltaice vzrostla na dvojnásobek

Výrazně menší pokles nabídek zaznamenali řemeslníci, kteří provádí drobnější práce. „Malování pokojů nebo realizace sádrokartonových příček se propadly v pouhých jednotkách procent,“ říká Martin Ekrt. Některá řemesla začala dokonce vzkvétat, a to hlavně v souvislosti s energetickou krizí. „Lidé se snaží ušetřit na energiích, a tak investují například do zateplení fasády nebo celého domu. Poptávka po těchto pracích se zvýšila o víc než 20 %,“ vysvětluje výkonný ředitel portálu pro řemeslníky. O víc než 75 % pak oproti loňskému roku vzrostla poptávka po fotovoltaice.

Firmy aktivně shánějí práci. A zákazníci víc řeší reference

Zatímco v předchozích letech měla řada řemeslníků zakázky domluvené na měsíce nebo roky dopředu, aniž by se museli starat o svoje zviditelnění, teď je situace jiná. A tak jsme na portálu zaznamenali větší aktivitu ze strany firem: „Řemeslníci, kteří čelí nedostatku zakázek, začínají častěji hledat práci ve svém okolí,“ vysvětluje Martin Ekrt. A zmiňuje ještě jednu zajímavou skutečnost. „Po letech, kdy zákazníci kvůli nedostatku profesionálů brali téměř jakékoli nabídky, se situace obrací i tady. Spolu s větší nabídkou volných řemeslníků hledí lidé znovu víc na hodnocení kvality a další parametry.“

Právě reference od zákazníků jsou alfou a omegou našeho portálu: poptávajícím pomáhají při vybírání dodavatele a řemeslníkům zase zvyšují šanci získat zakázku. Jen jedna dobrá reference stačí na to, aby zakázky vyhrávali šestkrát častěji. A jak takové hodnocení získat? Na to jsme se zeptali našich nejúspěšnějších řemeslníků za rok 2022.

Pokud si taky chcete zajistit přísun zakázek, neváhejte s registrací. Je to zdarma a do začátku od nás dostanete volné kredity, které můžete využít na získání prvních poptávek.