16. 6. 2022, aktualizováno 13. 6. 2023

Je to vůbec nejrychlejší způsob, jak položit nebo zrekonstruovat podlahu. Mluvíme o suchých podlahových systémech ze sádrovláknitých či sádrokartonových dílců. Jsou lehké, dobře se s nimi pracuje a položit je zvládnete i sami.

Suché podlahy se dají instalovat na základovou betonovou desku i lehký trámový strop, hodí se jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce. K jejich montáži nepotřebujete žádné mokré procesy, čímž se pokládka výrazně urychlí. Čekáte jen 24 hodin, než zaschne lepidlo, zatímco betonové podlahy zrají 28 dní, anhydritové dokonce 60. Absence mokrých procesů přináší ještě jednu zásadní výhodu: nezanesete si do stavby vlhkost, což je užitečné hlavně (ale nejen) u dřevostaveb

Dílce pro suché podlahy jsou navíc velmi lehké (ty ze sádrokartonu o něco víc než sádrovláknité), a tak jen minimálně zatíží nosný strop. Představují proto ideální řešení pro podlahy v podkroví nebo na obytné půdě. Nízkou hmotnost pak oceníte i při dopravě a samotné montáži. 

Suché podlahy fungují na stejném principu jako ty plovoucí, což znamená, že se nespojují pevně s podkladem. Pokud dodržíte daný postup, můžete na ně položit téměř jakoukoliv podlahovou krytinu, od koberce přes PVC a vinyl až po dlažbu nebo marmoleum. Odborníci z Rigipsu přehledně rozepsali, jak má skladba podlahy pod takovými krytinami vypadat. 

Pokládání suché podlahy RigiStabil

Kde suchou podlahu pořídit? 

V Česku najdete jen několik málo značek, které vyrábí materiál pro suché podlahy. Patří k nim například Rigips se svými sádrovláknitými deskami Rigidur a sádrokartonovými deskami RigiStabil. Ty se vždy pokládají ve dvou vrstvách.

Můžete ale taky poptat rovnou celé podlahové dílce (RigiStabil E25 a Rigidur E20 nebo Rigidur 25). Jde o dvě desky slepené k sobě, přičemž každá z nich má po obvodu polodrážku pro spojení dílců k sobě. Právě díky ní je montáž daleko snazší než pokládka ze samostatných desek. A navíc ještě ušetříte lepidlo a spojovací materiál. 

Kromě Rigipsu vyrábí suché podlahové systémy taky fermacell®, u společnosti Knauf pak najdete podlahovou desku F 146. 

Ukázka přímo „z praxe“

Jakou podlahu udělat v podkroví rodinného domu, aby se konstrukce moc nezatížila a v přízemí nebyl slyšet každý krok? Právě tu suchou. Přesně tak si to přál pan Václav. Firma, která zakázku vyhrála, musela nejprve vybourat starou podlahu, srovnat ji všude do stejné výšky, zpevnit záklop, provést kročejovou izolaci, nivelační stěrku a nakonec položit v jednom pokoji koberec a v dalším lino.

Hodnocení od pana Václava mluví za vše: „ Hodnocení od pana Václava mluví za vše: „Pánové udělali přesně to co jsem potřeboval do puntíku. Byli maximálně vstřícní, vše se dalo domluvit předem a kvalitně, nic nebyl problém. Zvládli práci v komplikovaném prostředí v podkroví, kde bylo nekompromisní vedro a lezlo se tam po žebříku.“

Nejprve bylo potřeba odstranit staré podlahy

Zásady pro pokládku suché podlahy 

Suchá podlaha není instalací nijak zvlášť náročná –⁠ pokud trochu kutíte, určitě to zvládnete svépomocí. Je však potřeba dodržet skladbu a montážní postup, které navrhl přímo výrobce daného podlahového systému. My vám teď představíme základní pravidla pro pokládku suchých podlah od Rigipsu. 

  • Podklad musí být plný, rovný, stabilní a dostatečně únosný. Nerovnosti je třeba nejprve změřit, protože podle odchylky se pak zvolí způsob vyrovnání:
    1. Nerovnosti 5–⁠10 mm vyrovná spárovací tmel MAX, případně samonivelační stěrky, např. weber nivelit či weberniv dur (volí se podle druhu podkladu).
    2. Nerovnosti 10–⁠60 mm je třeba řešit suchým vyrovnávacím podsypem a roznášecí deskou (poslouží samostatné konstrukční desky Rigistabil či Rigidur).
    3. Nerovnosti > 60 mm už vyžadují kombinaci EPS, roznášecí desky a suchého vyrovnávacího podsypu.
  • Pokud podlahu pokládáte přímo na základovou desku, nezapomeňte jako první krok umístit izolaci proti zemní vlhkosti. Tepelná izolace se řeší polystyrenem, např. ISOVER EPS 100/150/200.
  • V případě instalace podlahy do patra je nutné aplikovat kročejovou izolaci v podobě minerální vaty (např. ISOVER T-P) nebo dřevovláknitých desek, abyste snížili tzv. kročejový hluk (způsobený dupáním, pádem předmětů na zem apod.)

  • Suchá podlaha si rozumí s podlahovým topením, přičemž můžete volit teplovodní nebo elektrické. Systém podlahového vytápění však musí být vždy výrobcem určený pro suché podlahy. 

Mrkněte na video-návod k pokládce sádrokartonové podlahy:  

Montážní návod pro suché podlahy RigiStabil 

Na co si dát při montáži pozor

Každá práce má svoje úskalí, která můžou celé dílo pokazit, a platí to i pro instalaci suché podlahy. Určitě proto nezapomeňte: 

  • Použít okrajový dilatační pásek: vkládá se po obvodu místnosti a odděluje podlahu od zbytku stěn. Zabraňuje tak šíření hluku mezi konstrukcemi. 
  • Zvolit správný vyrovnávací podsyp: pokud pracujete s deskami Rigips, zvolte určitě podsyp od stejné značky. V opačném případě by se podlaha mohla časem zdeformovat v místech s větší zátěží (např. pod skříní). 
  • Aplikovat vhodnou roznášecí desku: ta obecně zabraňuje vtlačení podsypu do izolantu (což by mohlo časem způsobit sesedání podlahy). Určitě na desce nešetřete a použijte opravdu k tomu účelu určené konstrukční desky Rigistabil nebo Rigidur. 

Se skladbou podlahy vám poradí odborníci

Pokud ještě trochu tápete, jak přesně suchou podlahu položit, obraťte se na tým našich technických specialistů. Zdarma vám poradí, jakou skladbu by měla mít právě vaše podlaha, spočítají, kolik materiálu potřebujete i kolik vás bude stát (v ceníkových cenách). 

Šikovné a spolehlivé podlaháře pak seženete u nás. Prohlédněte si reference od zákazníků, ukázky prací a zadejte si poptávku. Je to zdarma. 

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x