2. 10. 2018, aktualizováno 17. 12. 2021

Kdy a jak s údržbou zahrady začít

Podzim je na zahradě především o sklízení úrody, posezónním úklidu a zazimování rostlin. Je to ale také období výsadby a setí nových rostlin.

Počasí se v našich zeměpisných šířkách liší místo od místa a rok od roku. Stejně jako není možné říct, že trávu máte sekat jednou za dva týdny v sobotu po obědě, tak ani u údržby zahrad není možné říct přesné datum, kdy se do prací pustit.

Údržba zahrady

Zeptali jsme se odborníka na tip a máme pro vás výčet činností, které by měly na vaší zahradě proběhnout, než přijdou celodenní mrazy nebo než nasněží. A to ať se do údržby zahrady před zimou pustíte sami nebo poptáte profesionála.

Pokud si údržbu zahrady najmete odborníka, každý bude mít asi trochu jiný postup. Zahradník, kterého jsme se na rady zeptali, doporučuje začít přeházením kompostu z minulých let. Pokud kompost máte, samozřejmě. Přesátím rozloženého kompostu vznikne nejen kvalitní zemina, které není na zahradě nikdy dost, ale i místo nový kompost.

Podzimní výsadba a výsev

Jak jsme říkali už na začátku, podzim je i obdobím výsadby a setí. Druhá polovina září bývá ideální čas pro výsadbu nových rostlin. Toto období se hodí pro zasazení jehličnanů, dvouletek, růží a cibulovin.

Pokud se rozhodnete, že se výsadby pustíte vlastními silami, zajeďte do místního zahradnictví, které prodává vlastní výpěstky. Budete vědět, odkud rostliny pochází a nezatáhnete si na zahradu cizokrajné škůdce.

V říjnu je vhodný čas pro výsadbu prohostořenový dřevin a výsev ranné zeleniny.

Před samotným sázením zahradník doporučuje přidání hnojiva a zrytí vybraného místa. Půda se tím provzdušní, hnojivo promíchá a zaryjí se případné plevele.

Údržba zahrady

Pokud jste se rozhodli pro výsadbu ještě letost, doporučujeme použití slabšího startovacího hnojiva, aby nedošlo ke spálení nových kořenů. Pokud k výsadbě dojde až příští rok, což se týká hlavně zeleninových záhonů, je vhodné zarýt do země chlévskou mrvu a v případě těžkých půd je nezbytné přidat také písek.

V případě přihnojování záhona s již zasazenými rostlinami, odborník radí omezit dusíkatá hnojiva, která podporují růst rostlin. Cílem je naopak dodat rostlinám více draslíku, který pomáhá zesilování pletiv.

Podzim na skalce

Při podzimní údržbě skalky je důležité dát si opravdu záležet na důkladném vypletí. Tato neoblíbená činnost se vám příští rok vrátí tím, že plevelu bude na skalce o poznání méně. Skalku je potřeba očistit od spadaného listí a větviček a také odkvetlé, uschlé nebo odumřelé části rostlin. Pro dosazování skalkových rostlin je vhodnější doba a větší výběr na jaře.

Údržba skalky

Naopak vysazování cibulovin a větších rostlin neodkládejte. Na závěr nezapomeňte zkontrolovat kameny, jestli jsou dobře usazeny a nezpůsobují zbytečný odtok vody od rostlin.

Vyčištění okrasné zahrady

Zazimování hlíznatých rostlin

Hlíznaté rostliny je doporučováno ponechat v zemi, dokud mají zelené listy. Potom odborník doporučuje hlízy vyndat ze země, očistit od zeminy a necháme tři týdny až měsíc vysychat na teplém místě. Poté by měly být ostříhány uschlé stonky a hlízy uloženy do pilin v místnosti o teplotě cca 10°C. To je ideální teplota například pro mečíky, acidantery, tygřice, montbrecie. Hlízám frézie a hlíznatým begoniím se naopak nejlépe přezimuje v rašelině při teplotě 15°C.

Jako ochrana proti třásněnce můžou být hlízy ještě předuložením namoženy například Spruzitem.

Okrasná zahrada

Specifickou péči vyžadují jiřiny. Zahradník doporučuje s jejich zazimováním počkat, až když květy odkvetou nebo umrznou. Potom stonky odstřihnout 15 cm nad zemí nebo až tam, kde je stonek změklý (postižený mrazem), vyrýt ze země,opatrně oklepat hlínu a takto očištěné hlízy postavit přes noc stonky dolů do mrazuvzdorné místnosti, aby z nich vytekla voda. Následně jiřiny nechte přezimovat při teplotě 5 °C zcela zapuštěné v rašelině.

Zazimování zahraničních (jižních) rostlin

Rostliny z jižních zemí, pěstované ve kbelících, doporučujeme před zimou opláchnout a následně schovat do mrazuvzdorných, nevytápěných míst, jakmile hrozí přízemní mrazíky. Stejně jako u ostatních pokojových rostlin se i u těchto doporučuje přes zimu nehnojit a snížit zálivku. Tato doporučení se týkají například rozmarýnu, oleandru, mračňáku, ibišku čínské růže, kalokvětu, bobkotřešeně, vavřínu, aukuby, citronovníku, durmanu, juky a palmy.

Údržba zahrady

Příprava trvalek na zimu

Trvalky na zimu připravíte nejlépe tak, že je odstřihnete uschlé, odkvetlé nebo napadené části. Zároveň je třeba záhon vyplít a doplnit mulči, která bude přes zimu tvořit ochrannou vrstvu. Zcela odkvetlé trvalky, které před zimou postupně uschnou až k zemi, je možné ustřihnout těsně nad zemí. Větší baly mohou být rýčem odděleny a zasazeny na jiné místo.

Nejdůležitější je ale na podzim pletí a doplnění mulče. Pokud stříhání odložíte na jaro, uschlé části trvalek přes zimu poslouží jako izolace před holomrazem, takže se nespálí zazimující pupeny trvalek v zemi. Navíc se mohou stát skrýší i pro některé živočichy.

Údržba zahrady

Například levandule je ale choulostivější na holomrazy a je dobré ji také zakrýt chvojím.

Traviny se před větším sněhem zazimují svázáním a například pampové trávy je dobré pořádně zakrýt chvojím a svázat, aby se do středu nedostala přes zimu voda a střed rostliny nevyhníval.

Řada trvalek se po ostříhání dá využít k tvorbě suchých vazeb. Řebříčky, ozdobné bodláky, máčky, bělotrny, plesnivky a další se ustřihnou v době plného květu a zavěsí se ve svazcích
za stonek v suché místnosti hlavou dolu.

Podzimní údržba dřevin

V rámci podzimní údržby je možné ostříhat dřeviny okrasné listem a nebo dřeviny, které kvetou v létě, ale více se doporučuje řez dřevin provádět brzy z jara. Bylo by totiž na škodu ostříhat dřeviny, které budou příští rok brzy z jara kvést na letos vyrostlých větvích (letorostech) s květními pupeny jako například zlatice, tamaryšek, šeřík či tavolník.

Údržba zahrady

Důležité je vypletí záhonu a doplnění mulče jako izolační vrstvy přes zimu. Samotné listí na  záhonech může tvořit mulč. 
Choulostivé dřeviny doporučujeme na zimu chvojím jako třeba bobkovišně, pěnišníky a nebo  přihrneme zeminou, například růže.

Pokud je třeba přesadit vzrostlejší strom, je říjen ideální období. Ale již měsíc před  přesazováním je nutné zkrátit korunu alespoň o tři čtvrtiny, abychom vyrovnali následnou ztrátu  kořenů. Do konce září odborníci doporučují prořezat jádroviny.

Údržba dřevin

Jak se postarat o trávník

Úklid listí je důležitý spíše na travnaté ploše, aby se pod ním trávník nezapařoval a snížila se tak možnost vzniku travních plísní. To možné provádět spolu se sekáním trávníku, které  pokračuje dokud tráva narůstá.

Během září a října je dobré si najít čas na vertikutaci, která se provádí ihned po posekání trávy. Díky tomu se zbavíte mechu a odumřelých částí, což pomůže zem kolem trávníku nakypřit, provzdušnit a dovolit přístup vodě a živinám.

Zahrada s pravidelnou údržbou

Následně by měl být trávník pohnojen pomalu rozpustným hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Pokud vás trápí mech a nebo přesličky v trávníku je možné použít před zimou dolomitický vápenec na snížení kyselosti půdy. Holá místa se mohou být ještě dosypána osivem a jemně doplněna zeminou. A i nadále je potřeba trávník zavlažovat.

Před zimou je potřeba dostatečně zalévat a to zejména stálezelené rostliny, které potřebují  mít i v zimě dostatek vody.

Příprava jezírka na zimu

Na podzim je potřeba v neposlední řadě vyčistit jezírko od listí a řas a poté odsát zbylé nečistoty a kal.

Bahenní rostliny speciální zazimování nepotřebují. Lekníny v kýblu je ale třeba vytáhnout, očistit od poškozených listů a zbylé zastřihnout a vložit zpět do vody, do hloubky 40 – 50 cm.

Zahradní jezírko

Pokud máte v jezírku ryby záleží ještě více na čistotě a hloubce vody. Karasovité ryby

potřebují alespoň 60 cm hluboké jezírko. Jesen, perlín a lín vyžadují alespoň 80 cm hloubky.

Jinak je potřeba ryby zazimovat doma.

Úklid před zimou

Při úklidu je dobré myslet na to, že veškerý nezávadný, biologicky rozložitelný materiál se může

kompostovat. Větve je efektivnější odvézt na sběrný dvůr a nebo si díky štěpkovači vytvořit  vlastní mulč. Neutrácíte zbytečně za pytle kůry a víte, co na záhony sypete.

Základní nástroje pro údržbu zahrady

Na kompost lze bez problému dát i obsah pytlíku z vysavače nebo z popelníku, obyčejný novinový papír, vlasy, peří či drcené kosti. 
Z biologických materiálů se nedoporučuje na běžný kompost dávat silnější větve, větve s trny, plevele se semeny, shnilé plody a nebo nemocné části rostlin.

Platí pravidlo, že čím rozmanitější složení kompost má, tím kvalitnější bude.

Kompost by neměl být příliš suchý a nebo naopak přemokřený. Podle toho se může zalít a nebo dosypat třeba rašelinou, slámou a nebo suchým listím.

Ať se do podzimní údržby zahrady pustíte sami nebo povoláte specialistu, nechte se inspirovat.

V případě, že se rozhodne zadat zazimování vaší zahrady odborníkovi, nezapomeňte výsledek zdokumentovat a ohodnotit.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x