5. 4. 2021, aktualizováno 15. 6. 2022

O praskliny na fasádě nestojí asi nikdo. Přece jen to nevypadá zrovna dobře. Za určitých podmínek si s nimi ale poradíte sami. V článku vám povíme, jak opravit malé trhliny na fasádách s jádrovou a štukovou omítkou i v jakém případě se obrátit na specialisty.

Ze všeho nejdřív bude potřeba zhodnotit, o jaké trhliny se jedná. Ne všechny se totiž dají opravit stěrkou a nátěrem. Změřte proto, jak jsou praskliny široké. Pokud mají zhruba 0,2–0,5 mm, jedná se o tzv. vlasové trhliny. A jak vůbec vznikají? Příčin může být hned několik:

  • rozpínání a smršťování materiálů vlivem měnících se teplot
  • použití materiálů s různou teplotní roztažností, nasákavostí
  • nevhodně vybraný omítkový systém
  • nedostatečné spojení omítky s podkladem
  • nedodržení technologických přestávek při aplikaci omítky
  • příliš intenzivní nebo dlouhé hlazení omítky
  • špatná konzistence omítkové směsi

Praskliny šířky 1–2 mm už raději svěřte odborníkům. To samé platí pro trhliny široké 5 mm a více – ty můžou dokonce ukazovat na porušenou statiku.

Postup na opravu malých trhlin v omítce

Profíci ze společnosti Saint-Gobain se s námi podělili o návod, jak se s prasklinami na fasádě vypořádat. A my ho teď přinášíme i vám.

Oprava vlasových trhlin (cca 0,2–0,5 mm):

  1. Celou fasádu nejdříve omyjte weberfasádním čisticím prostředkem. Nanáší se zahradním postřikovačem, válečkem nebo štětkou. 
  2. Fasádu opláchněte wapkou, použijte čistou vodu o teplotě max. 40 °C a trysku, která vytváří plochý vodní paprsek. 
  3. Až povrch vyschne, aplikujte penetrační nátěr weberpodklad A ředěný v poměru 1:5–1:8 (podle savosti podkladu).
  4. Nakonec na fasádu naneste ve dvou vrstvách (s přestávkou 24) fasádní nátěr weberton elastik. Ten má schopnost překlenout právě trhliny do šířky 0,5 mm.

Pokud je fasáda špinavá jen nepatrně, můžete weberfasádní čisticí prostředek přimíchat rovnou do vody ve wapce a fasádu umýt tímto roztokem.

Oprava trhlin nad 0,5 mm:

  1. Stejně jako v předchozím postupu, i tady začněte mytím fasády za pomoci wapky a weberfasádního čisticího prostředku.
  2. Jakmile je podklad suchý (nepenetruje se), praskliny se tzv. proškrábnou do tvaru písmene „V“ (např. rohem špachtle). V praxi to znamená, že se trhlina na povrchu „otevře“, rozšíří se. Potom do ní rovnou vtlačte EXTRA stěrkovou omítku.
  3. Po zatvrdnutí přebruste povrch brusným papírem a naneste fasádní nátěr. Použít můžete už zmíněný weberton elastik (pod něj přijde ještě podkladní nátěr weberpodklad A) nebo weberton micro V (předchází mu podkladní nátěr weberpodklad silikon).

Pokud byste si snad nevěděli rady, můžete se kdykoliv obrátit na odborníky. V Centru technické a obchodní podpory Saint-Gobain vám s postupem rádi pomůžou a dokonce vám zdarma připraví kalkulaci materiálu včetně ceníkových cen. No a jestli chcete opravu omítky svěřit raději odborníkům, hledejte u nás. Můžete si projít reference jednotlivých dodavatelů a pak bezplatně zadat poptávku.

5 2 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alex/om
Alex/om
7 měsíců před

Dobrý den. Já jsem četl článek. No z vlastní zkušenosti omítka jádrová nesmí se hladit, jenom strhnout hliníkovou latí a nechat to. Tak to bude lepší pro další následující vrstvy. Například jako štuk. Štuk bude držet tak dlouho pokud ne odpadne celkem omítka.

2
0
Přidejte svůj názor.x