25. 3. 2020, aktualizováno 9. 12. 2021

Stát na půl roku odpustí všem živnostníkům platby povinného důchodového pojištění. A to zpětně od března 2020. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové včera ve stavu legislativní nouze schválili poslanci.
Senátoři posoudí normu už ve středu 25. března. Zákon bude účinný ihned po schválení oběma komorami Parlamentu a podpisu prezidenta ČR.

„Odpuštěním odvodů na půl roku pomůžeme téměř milionu živnostníků. S problémy se dnes potýkají prakticky všichni, takže neděláme rozdíl ani mezi živnostníky na hlavní nebo vedlejší činnost. Prominutí minimálních záloh má v této složité době zmírnit celkovou finanční zátěž OSVČ. Vláda se dnes musí postarat především o to, aby se lidé kvůli opatřením proti koronaviru nedostávali do existenčních problémů,“ vysvětlila důvody tohoto kroku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Odpuštění plateb na důchodové pojištění a na příspěvek na politiku zaměstnanosti přijde stát měsíčně zhruba na 2,5 mld. Kč. Tato doba se však nadále bude živnostníkům započítávat pro důchodové nároky.

Stát všem OSVČ od března do srpna promine část pojistného za rok 2020
následovně:

  • OSVČ odvádějící minimální zálohy mají povinné platby na důchodové pojištění za březen až srpen odpuštěné v plné výši.
  • OSVČ s vyšší zálohou než minimální od března do srpna také nemusí platit žádné zálohy. V ročním vyúčtování příští rok pak zpětně doplatí za těchto 6 měsíců pouze rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného podle jejich zisku za rok 2020.

Pro OSVČ, které už za období března 2020 své zálohy zaplatily, bude v případě schválení zákona na tyto platby pohlíženo jako na předplacenou platbu za měsíc září.

„Naše opatření pomůže OSVČ překonat kritické období a umožní jim pokračovat v podnikání i po skončení současné krize,“ doplnila ministryně Jana Maláčová. Změny bude dnes řešit Senát, pak normu musí podepsat prezident republiky. Zákon by měl být účinný již od března.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x