20. 8. 2021, aktualizováno 18. 1. 2023

Se správným zateplením fasády můžete ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. To je dobrý důvod, proč izolovat, co myslíte? V článku podrobněji rozebereme, kolik zateplení fasády stojí, kolik korun uspoříte, a popíšeme jednotlivé zateplovací systémy.

Pokud nemáte dobře zateplenou fasádu, utíká vám z domu podstatná část tepla. A to je v dnešní době drahých energií rozhodně nežádoucí. Kromě úspory peněz ale získáte s izolací fasády i další přínosy:

  • delší životnost stěn domu
  • výrazně nižší riziko vzniku plísní v interiéru
  • vyšší cena nemovitosti
  • menší opotřebování otopné soustavy
  • nižší produkce emisí CO₂

Úspora po zateplení fasády

Ve spolupráci s odborníky ze společnosti ISOVER jsme připravili konkrétní příklad, který ukazuje náklady na vytápění před zateplením fasády a po zateplení. Jde o výpočet provedený pro typizovaný objekt – starší nezateplený dům s plochou fasády 219 m².

Počítali jsme s těmito typizovanými podmínkami: 250 dnů otopné sezóny, průměrná venkovní teplota 4 °C, rozdíl teplot mezi interiérem a exteriérem 35 °C (20°C v interiéru a -15 °C v exteriéru).

Zdroj vytápěníeletřinaplyn
Celkové náklady na energie před zateplením995 204 Kč*292 707 Kč*
Úspora při zateplení na normu203 872 Kč 59 962 Kč
Náklady po zateplení791 332 Kč232 745 Kč
Úspora na energiích v %20,5 %20,5 %

*Ve výpočtu byly použity ceny energií aktuální ke dni úpravy článku: elektřina 12,58 Kč/kWh, plyn: 3,7 Kč/kWh.

Kolik stojí zateplení fasády: cena, dotace, návratnost

Cena za izolaci fasády se liší dům od domu: záleží na typu zateplení, zvoleném izolantu a jeho tloušťce i na velikosti a členitosti domu. Dá se ale říct, že průměrně stojí zateplení fasády mezi 1 800 a 2 500 Kč/ (o cenách izolantů a řemeslnických služeb jsme psali v článku).

Spočítejte si cenu zateplení pro svůj dům. Využijte kalkulátor Weber. Stačí zadat parametry fasády, vybrat barvu a hned získáte přehledný soupis materiálu i s cenami.

Velkou část nákladů vám můžou pokrýt dotace. Program Nová zelená úsporám přispívá na zateplení rodinných domů 30 000–650 000 Kč. Čím kvalitnější zateplovací systém nainstalujte, tím vyšší příspěvek získáte (maximálně 50 % způsobilých výdajů).

A za jak dlouho se vám investice do zateplení fasády vrátí? To jsme opět spočítali s profíky z firmy ISOVER. Využili jsme přitom čísla z příkladu výše a počítali s „maximální“ cenou za zateplení a s minimální dotací.

  • plocha zateplované fasády: 219 m²
  • náklady na zateplení (materiály + práce): 2 500 Kč/m²
  • dotace: 600 Kč/m²
  • celkové náklady (bez dotace): 547 500 Kč
  • náklady po započítání dotace: 416 100 Kč
  • návratnost při vytápění elektřinou: 2,7 let bez využití dotace, 2 roky s využitím dotace
  • návratnost při vytápění plynem: 9 let bez využití dotace, 7 let s využitím dotace

Kalkulaci materiálu zdarma vám připraví taky Centrum technické podpory Saint-Gobain. Kontaktovat je můžete na e-mailu podpora@saint-gobain.com nebo na čísle 226 292 227.

Pojďme se teď podívat na nejčastěji využívané typy zateplení fasád. Liší se od sebe technickým provedením, náročností instalace i cenou. Každý má však svoje nesporné výhody, stejně jako mínusy.

Kontaktní zateplovací systém

Tenhle způsob izolace fasády je v našich končinách nejobvyklejší. Není divu. Snadno se instaluje a je levnější než větrané systémy. A jak taková kontaktní izolace vypadá? Nejčastěji jde o polystyrenové desky nebo pruhy minerální vaty, které se pomocí lepidla připevní přímo na očištěnou obvodovou konstrukci domu.

Pak může přijít na řadu omítka, konkrétně tenkovrstvá. Ta se aplikuje na základní vrstvu zateplovacího systému, kterou tvoří stěrkový tmel vyztužený skleněnou síťovinou. Výztuha tu má svou nenahraditelnou funkci: bez ní by totiž povrch mohl popraskat a trhliny by se pak přenášely i do omítky.

Vnější kontaktní zateplovací systémy se označují zkratkou ETICS (z anglického external thermal insulation composite system). Každý takový systém má přesně určenou skladbu z konkrétních výrobků, které na sebe navazují a navzájem se podporují, tak aby zajistily co největší efektivitu zateplení. V Česku najdete celou řadu výrobců a dodavatelů ETICS. Patří k nim například Weber se svou řadou webertherm, dále pak Baumit, Knauf, český Caparol a jeho systém Capatect nebo Paulín se systémem Paulín THERMOKAPPA.

Skladba kontaktního zateplení fasády. Zdroj: ISOVER

Bezkontaktní zateplení fasády

Další možnost, jak izolovat fasádu, je pomocí bezkontaktní izolace. Nejčastěji se jedná o tzv. zavěšené fasády. V praxi to znamená, že se zateplení nelepí přímo na obvodovou konstrukci, ale připevňuje se pomocí dřevěných rastrů nebo kovových profilů. Pak přijde na řadu nosný rošt, který nechá mezeru mezi izolací a vnějším opláštěním. Díky tomu pak vzniká tzv. komínový efekt: vodní páry z konstrukce a zemní vlhkost můžou volně unikat.

Do skupiny zavěšených fasád spadají hodně známé provětrávané fasády, ale i další typy, jako jsou například fasády samonosné, se zadní ventilací, s plošným přisáváním vzduchu apod.

Bezkontaktní zateplení je oblíbené i z estetického hlediska. Protože se fasádní systémy nelepí přímo na konstrukci, můžete si pohrát s jejich finální úpravou mnohem víc, než u kontaktní izolace. Navíc díky nim snadno zakryjete i velké nerovnosti, což se hodí hlavně u rekonstrukcí starších domů. Bezkontaktní systém se dá v případě potřeby kdykoli rozebrat a zase složit. Mínusem je cena: za bezkontaktní systém zaplatíte daleko víc, než za kontaktní izolaci.

Skladba provětrávané fasády, druh bezkontaktního zateplení.
Skladba provětrávané fasády. Zleva: zdivo > rošt s minerální izolací >
> paropropustná fólie > finální fasádní obklad. Zdroj: Saint-Gobain

Předezděné fasády

Zajímavou skupinu pak tvoří fasády konstruované jako předezdívka. Jsou robustní a finančně náročné, ale mají taky nesporné výhody: dlouhou životnost a téměř žádnou potřebu údržby. Fasádní stěny tohoto typu se budují většinou z lícových cihel, zvonivek, vápenopískových cihel nebo přírodních kamenů. Takto vzniklý „obal“ působivě dotváří styl a vnější podobu fasády a zároveň účinně chrání dům proti nepříznivým vlivům počasí.

Pokud to základy domu dovolují, můžete tento typ fasád konstrukčně řešit jako jednoduchý představěný vnější plášť, předezdívku s vnitřní izolací bez vzduchové vrstvy nebo jako předezdívku s izolací a vzduchovou vrstvou. 

Fasádní polystyren, nebo minerální vata?

Pokud plánujete zateplovat fasádu, čeká vás rozhodování nejen o zateplovacím systému, ale i o materiálu. A podle čeho vybírat?

  1. Řekněte si, co od izolace čekáte. Je vaším cílem jenom zateplení, nebo by měl izolant taky tlumit hluk? Jaké máte požadavky na požární odolnost?
  2. Zhodnoťte prostředí. Budete izolovat dům s vyšší vlhkostí? Nebo dřevostavbu? I tyto podmínky vezměte při výběru v úvahu.

Klasikou mezi tepelně-izolačními materiály je fasádní polystyren. Ten základní se označuje zkratkou EPS (např. ISOVER EPS Greywall Plus, Baumit EPS-F nebo EPS značky Bachl). K jeho výhodám patří snadná instalace, vysoká pevnost a nízká cena v porovnání s jinými izolanty. Má ale malou paropropustnost, takže pokud byste zateplovali ve vlhkém prostředí, musíte sáhnout po perimetrickém polystyrenu (poznáte ho podle růžové barvy).

Jestliže chcete, aby izolace taky tlumila hluk, volte raději minerální vatu v podobě čedičové nebo skelné vlny. Má totiž lepší akustické vlastnosti než polystyren. Kromě toho je taky tvárnější a lépe propouští páru. Minerální izolaci vyberte i v případě, že hledáte izolant s vysokou požární odolností (Např. do dřevostaveb se výborně hodí ISOVER Woodsil nebo SUPERROCK od Rockwool.) Snad jedinou nevýhodou minerální vaty je vyšší cena.

Zateplení fasády svěřte firmě nebo řemeslníkům

Fandíme všem kutilům a „domácím stavařům“, ale u zateplení fasády doporučujeme poptat odborníky. Jde totiž o dost precizní práci a i malá chyba může znamenat, že systém nebude fungovat správně. Odborníky na zateplení fasády najdete v naší databázi. Prohlédněte si ukázky jejich prací, hodnocení předchozích zákazníků a pak už jen zadejte bezplatnou poptávku.

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petra Jadrná
Petra Jadrná
4 let před

Dobré tipy, díky 😉 My se chystáme zateplovat starší domek, co jsme právě koupili na https://www.eurobydleni.cz/domy/prodej/ a jsme z něj hrozně nadšení. No k tomu zateplení, teda přijde mi, že začíná být na trhu docela nepřeberné množství možností. Co prosím říkáte na zateplení pomocí chytré pěny? Zatím mě to asi zaujalo nejvíc. Ale nějak se nemůžu dohledat nějakých rozumných zkušeností s ní 🙂

1
0
Přidejte svůj názor.x