9. 6. 2021, aktualizováno 7. 3. 2024

Zastaralé vybavení, nevyhovující dispozice zašlé obklady – tak vám koupelna dává najevo, že si žádá změnu. Co všechno to obnáší? Někdy stačí drobná oprava koupelny, jindy se nevyhnete krutějšímu zásahu, který bude vyžadovat i stavební povolení. Když si ale všechno dobře naplánujete, můžete rekonstrukci urychlit a ušetřit si nervy.

Nejpohodlnější je rekonstrukce koupelny na klíč. Tady totiž veškeré plány i práci zajišťuje stavební firma. Takové řešení ale většinou vyjde dráž než objednání řemeslníků na jednotlivé práce. Nabídku koupelen na klíč a jejich ceny najdete běžně na stránkách koupelnových studií.

Pokud jste manuálně zruční, můžete si taky naplánovat rekonstrukci koupelny svépomocí. Pořád ale platí, že zásadní věci, jako elektroinstalace, musí provádět odborníci.

Ověřte si, jestli potřebujete stavební povolení

Než začnete vybírat koupelnový nábytek, čeká vás dost možná trochu papírování. Pokud renovace koupelny zasáhne do nosných konstrukcí, neobejdete se bez stavebního povolení. Pro menší úpravy pak většinou stačí ohlášení a někdy nepotřebujete ani to. Každopádně je vždycky nejlepší zajít na místní stavební úřad a tam se zeptat.

Pokud děláte přestavbu koupelny v paneláku a byt patří družstvu, budete potřebovat i jeho písemný souhlas. A samozřejmě nezapomeňte dát vědět sousedům – stačí, když na chodbu vyvěsíte oznámení.

Rozvrhněte si prostor

Je rozdíl, jestli děláte rekonstrukci bytového jádra v paneláku, nebo přestavujete koupelnu v prostorném domě. Proto si předem důkladně promyslete, jak má výsledek vypadat. Budete mít jenom pračku, nebo i sušičku? Jaký koupelnový nábytek potřebujete? Chcete mít v koupelně květiny či jinou dekoraci?

Návrh koupelny můžete poskládat doma na papíře, ale lepším řešením je spolupráce s koupelnovým studiem. Spoustu z nich nabízí i bezplatné online plánovače, kde si vytvoříte grafickou vizualizaci svojí vysněné koupelny. Tu si pak lze u některých dodavatelů rovnou objednat.

Největším dilematem bývá, jestli pořídit sprchový kout, nebo vanu. Záleží samozřejmě na tom, co vám víc vyhovuje, i kolik máte místa. Nejčastěji se teď kupují vany s šířkou 75 cm a délkou 170 až 190 cm.

Sprchové kouty začínají na rozměrech 70 × 70 cm, ale pro pohodlné sprchování to chce aspoň 85 × 85 cm. Počítejte taky s tím, že je potřeba mít dost místa kolem a prostor na otevření dveří.

Koupelna s vanou i sprchovým koutem
Sprchový kout, nebo vana? Do téhle koupelny se vešlo obojí.

Naplánujte si jednotlivé kroky

Samozřejmě, že každá rekonstrukce koupelny je jiná. Pokud ale plánujete proměnu od A do Z, pak vás s největší pravděpodobností čekají tyto hlavní činnosti:

  • bourací práce,
  • výměna oken,
  • rozvody plynu, vytápění, elektroinstalace, vodoinstalace,
  • zednické, obkladačské a malířské práce,
  • montáž vypínačů, svítidel a zásuvek,
  • položení nové podlahy,
  • zárubně, dveře,
  • instalace nábytku.

Pořadí jednotlivých fází je důležité dodržet. Není totiž nic otravnějšího než novou koupelnu obložit a pak zjistit, že jste zapomněli třeba na vývod odpadu. Stáhněte si pro jistotu náš praktický seznam pro přestavbu koupelny – můžete si ho rovnou začít odškrtávat.

Bourání vám pomůže zjistit opravdový stav koupelny

Tahle fáze rekonstrukce koupelny je z těch pracnějších a méně oblíbených. Ale často se bez ní neobejdete, zvlášť v případě panelákových koupelen, který bývají příliš malé. Vybouráním získáte prostor a šanci změnit dispozici místnosti. A občas taky odhalíte skryté problémy, na které byste jinak nepřišli. Může to být nevyhovující elektroinstalace, plíseň nebo třeba zatékající odpad.

Vybouraná koupelna v rekonstrukci.
Bourání není žádná radost, ale často se mu nejde vyhnout.

Koupelnový nábytek vyberte ještě před rozvody

Teprve když znáte přesné rozměry skříňky pod umyvadlo, víte, kam má instalatér umístit odpad. Vyberte si proto koupelnový nábytek s předstihem a rozmyslete si taky, jestli pořídíte skříňky s nožičkami nebo spíš ty na zavěšení. Pokud totiž chcete nábytek instalovat na stěnu a plánujete dávat do koupelny sádrokarton, bude potřeba povrch vyztužit. Anebo použít speciální desky Habito® H, které jsou impregnované, protipožární a unesou toho víc než klasický SDK.

Zavěsit koupelnový nábytek na sádrokarton? S deskami Habito® H žádný problém!

Za sifony a ventily si raději připlaťte

Funkčnost koupelny výrazně ovlivňují drobné prvky, které na první pohled nevidíte. Jde hlavně o sifony, odvodnění a napouštěcí a vypouštěcí ventily. Ani v rámci levné rekonstrukce koupelny v paneláku nebo domě se na nich nevyplatí šetřit. Měly by být z odolných materiálů a vyrobené tak, abyste je mohli snadno čistit. U sprchových koutů typu walk-in pak nepodceňujte sklon odtokového žlabu, protože jinak můžete po každém sprchování vytírat celou koupelnu.

Sprchový kout typu walk-in. Vyžaduje správný sklon odtokového žlabu
U sprchového koutu typu walk-in je potřeba dobře spočítat sklon odtokového žlabu.

Nezapomeňte na větrání

Koupelně svědčí okno, ale co když je místnost uprostřed bytu? Pak si pořiďte funkční odvětrávací systém. Bez něj se bude v koupelně držet vlhko a postupně se objeví plíseň. Na větrací systém byste měli myslet už ve fázi plánování a určitě si to nenechte vymluvit.

Chraňte povrchy proti vodě: natřete je hydroizolací

Tohle je zásadní etapa rekonstrukce koupelny. Na stěny i podlahu se nanese hydroizolační nátěr, který povrch ochrání před vlhkostí. Extrémně důležité je to hlavně u stěny sprchového koutu, kolem umyvadla a vany. V místech přechodu (např. podlaha–stěna) se pak hodí nalepit i těsnící pásku, která zajistí ještě lepší ochranu. Teprve po nanesení hydroizolace můžete koupelnu obložit.

Obklady a dlažbu vybírejte podle velikosti prostoru

Teď už můžete pustit ke slovu kreativitu. Myslete přitom ale na působení barev a tvarů: pro malou panelákovou koupelnu se budou víc hodit světlejší tóny a velké plochy zrcadel, které místnost opticky zvětší. Podobný efekt mají i materiály s lesklým povrchem, protože odrážejí světlo. Naopak tmavé barvy místnost opticky zmenší. Pokud ale máte koupelnu prostornou, nemusíte se jich bát. A klidně si dovolte i velké vzory, které krásně vyniknou.

V každém případě si najděte čas a do prodejny zajeďte osobně. Vždycky je totiž lepší držet obklady v ruce, vidět jejich reálnou barevnost a strukturu povrchu, než si jen prohlížet fotky v katalogu nebo počítači.

Při rekonstrukci koupelny byly použité světlé obklady, které prostor opticky zvětšují.
Malou koupelnu (cca 3,8 × 2 × 2,5 metru) opticky zvětšují světlé obklady.

Vyberte osvětlení vhodné do koupelny

V koupelně by měly být dva zdroje osvětlení: jeden hlavní a druhý u zrcadla. V každém případě zvolte raději teplé bílé světlo. Možná v něm neuvidíte každou řasu, ale zase je příjemné a uklidňující. A dívejte se taky na parametr IP, který určujte ochranu svítidla před vodou a částicemi do 1 mm. Pro koupelny je daná minimální hodnota IP 44.

Pokud toužíte po něčem originálním, nechte si v koupelně vybudovat sádrokartonový podhled s osvětlením. výhodou je, že bodová světla nijak nenarušují linii stropu, osvětlí každý kout a některá z nich se dají i různě natáčet.

Bodové osvětlení koupelny.
Sádrokartonový podhled s bodovými LED světly krásně ozáří celou koupelnu.

Zařiďte si v koupelně správnou teplotu

Odborníci doporučují vytápět koupelnu na 24 °C, nejen pro vaši pohodu, ale hlavně proto, aby teplo pohltilo vlhkost. Ideálním řešením je podlahové topení, které vás nepřipraví ani o kousek prostoru. Pokládá se v pravidelných smyčkách převážně na frekventovaná místa podlahy a vyrábí se ve dvou variantách – jako teplovodní vytápění nebo jako elektrická topná rohož.

Ověřenou klasikou jsou běžné radiátory a také šikovné žebříky, na kterých můžete sušit ručníky a prádlo. Ale čím víc je zakryjete, tím méně tepla do místnosti půjde. Můžete proto zkusit ještě jinou variantu – elektrické panely. Ty fungují na principu sálání, takže teplo nestoupá nahoru (kde ho nepotřebujete), ale šíří se rovnoměrně po místnosti. Navíc mají nízkou spotřebu a patří k ekologickým řešením.

Mít WC v koupelně? A jak ho oddělit?

Tahle otázka hodně záleží i na legislativě. Pokud máte byt s jednou nebo dvěma obytnými místnostmi, můžete mít WC klidně v koupelně. V opačném případě by měla být toaleta zvlášť, a jestliže máte 5 a více místností, pak už potřebujete záchody dokonce dva.

Zajímá vás, jak oddělit WC v koupelně? Můžete postavit sádrokartonovou příčku nebo záchod oddělit třeba jen pračkou či kouskem nábytku. Podle české technické normy by měla být záchodová místa aspoň 30 cm ode dveří (i když jsou otevřené dovnitř) i ostatních předmětů.

Práce, které svěřit profíkům

Pouštíte se do rekonstrukce koupelny svépomocí? Pak máte naši podporu, minimálně v podobě dalších článků na toto téma. Než se ale vrhnete do práce, zvažte, jestli není lepší některé věci svěřit profesionálům. Třeba taková elektroinstalace nebo rozvody odpadu a vody, tam už je zapotřebí řada odborných znalostí. U nás mistry těchto řemesel najdete, stejně jako celé firmy pro kompletní rekonstrukci koupelny. Stačí zdarma zadat poptávku!


0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x