23. 4. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

Úzký sortiment dřevěných podlah z devadesátých let, založený na omezené nabídce dřevin, je dnes minulostí. Překonána je také určitá nepružnost výrobců dřevěných podlah reagovat zejména na dekorovou škálu laminátových podlah, které s sebou přinesly řadu imitací a atraktivních vzorů. Zatímco ještě před deseti lety byl poměr dubových a bukových podlah přibližně 50:50, v naprosté většině v 3lamelovém provedení, dnes na trhu jednoznačně dominují podlahy dubové 1lamelové, tedy palubkové, které evokují prkna z masivu. Překonána je také výrazná obliba červených odstínů dřevin jatoba, merbau nebo třešeň. V kurzu zůstává ořech, s ohledem na omezené zdroje jsou však tyto vícevrstvé podlahy dražší. Z borovice, u níž je poptávka významně ovlivněna regionem – typické jsou například pro Šumavu, se vyrábějí spíše masivní podlahy.

Doba dubová

Přestože výrobci samozřejmě nabízejí i ostatní druhy dřevin včetně exotických, které kromě odstínu vynikají odolností vůči vlhkosti, ty dubové mají momentálně jednoznačnou převahu. Důvodů je hned několik. Dub je dobře dostupná, odolná a praktická dřevina, kterou lze kvalitně opracovávat co do barev i struktury povrchu. Jak jsme se již výše zmínili, v popředí se drží velkoformátové provedení ve světlých odstínech, oblíbené jsou bělené a šedavé tóny. A právě všechny techniky barvení či moření včetně exkluzivního čpavkování, které krytině dodá naopak sytě tmavý vzhled a které lze uplatnit pouze u dubu, dále třeba kartáčování a řezání povrchu jsou u této dřeviny bezproblémové. Má skvělé užitné i tepelně izolační vlastnosti, oproti buku a javoru je stabilnější při umístění na podlahové vytápění, samozřejmě bavíme-li se o vícevrstvých konstrukcích. 

Při výběru podlahy ve většině případů o barvě rozhoduje žena. Kromě tohoto kritéria zákazníky nejvíce zajímá náročnost údržby a naturální vzhled. I v podlahách se tedy významně prosazuje návrat k přírodě. Zatímco přirozenost dřeviny nejvíce podtrhuje ošetření olejem, nejodolnější a méně náročné jsou naopak laky. Olejovanou podlahu je zapotřebí minimálně 1x ročně znovu napustit olejem, lakované povrchy tuto péči nevyžadují. Od vysoce lesklých laků se sortiment ubírá k produktům matným a super matným (s minimální lesklostí pouze 4 – 6 %), které se staly ideálním kompromisem mezi přirozeným vzhledem a nenáročností na údržbu. 

Zvyšující se poptávka po velkoformátových palubkových podlahách, namísto dříve upřednostňovaných 3lamelových, však klade nemalé nároky na výtěžnost dřeva. Výrobci proto před několika lety do svých kolekcí začali zařazovat rustikální dekory, u nichž lze využít i dřevo se suky, prasklinami a letokruhy. Zpracovávat výhradně čisté dřevo, typické pro parkety, by při rostoucí spotřebě bylo pro výrobce dlouhodobě neudržitelné. U rustikálnosti přitom platí zlatá střední cesta. Aktuálně nejžádanější jsou přirozené dekory, tedy ani zcela čisté bez přiznané kresby dřeva, ani extrémně rustikální, narážející na svůj výrazný design, který se hodí málokam, i náročnější údržbu. Zatímco před přibližně čtyřmi roky, kdy byl rozmach rustikálních vzorů nejsilnější, nebyla po čistých dekorech v podstatě poptávka, dnes se zákazníci, kteří žádají čistší vzhled podlahy, postupně opět objevují. V popředí zájmu jsou však jednoznačně decentně rustikální dekory.

Navrch mají vícevrstvé konstrukce, které jsou oproti těm z masivu stabilnější a odolnější vůči klimatickým výkyvům. Pro zajímavost lze poznamenat, že před asi třiceti lety bylo v ČR kolem 50 parketáren, dnes je lze spočítat na prstech jedné ruky. 

Obložení stěn, stropů a schodišť

Novým směrem, kterým se vydávají jak výrobci dřevěných podlah, tak i designéři v interiérových studiích, je využití podlahy k obkladu stěn a stropů. Dominantní vliv dřevěné podlahy v moderních vzdušných interiérech se tak ještě umocňuje.

Podlahové palubky se ke zdi většinou lepí napevno, alternativou může být připevnění na rošt. Neméně efektní je také využití vícevrstvých palubek ke kompletnímu obložení schodišť. Dosáhne se tím velmi čistého, jednolitého provedení v designu s podlahou. Možnosti jsou v podstatě neomezené, důležitý je dobrý nápad a představivost.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o dílo a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete využít dokumenty ke stažení ZDARMA.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x