2. 1. 2023, aktualizováno 26. 1. 2023

Každý je trochu jiný, ale všechny jedno spojuje: rychlá a snadná výstavba. Mobilhausy, modulární a montované domy či bydlení v kontejneru, to jsou trendy dnešní doby. Čím se každý z nich vyznačuje, jaká mají úskalí a na kolik vás který přijde? Dozvíte se v článku. 

Modulové domy

Někdy se jim říká také modulární domy. V každém případě se skládají z prefabrikovaných buněk zhotovených předem ve výrobní hale. Na stavební pozemek se přivezou už s hotovými rozvody a s otvory pro okna a dveře. Odpadadjí mokré procesy a technologické přestávky a váš domek tak může stát už do 4 měsíců

Další nespornou výhodou je variabilita. K domu si můžete časem libovolně přidat moduly a rozšířit tak obytný prostor o další metry. Pokud jde o materiály, vyrábí se mobilní domy nejčastěji ze dřeva, z trapézového plechu, lehkého keramického betonu nebo lisované slámy. 

Záleží jen na vás, jestli si pořídíte modulový domek na klíč, nebo si objednáte jenom hrubou stavbu a zbytek doděláte sami. Taky máte na výběr mezi katalogovým domkem a stavbou na míru. To všechno samozřejmě ovlivní i cenu. Na malý typový dům vám bude stačit i 1,5 milionu Kč, individuální projekt vyjde jednoznačně dráž. 

Montované domy 

Jedno mají společné s modulovými domy: prefabrikaci. Montované domy se „skládají“ z konstrukčních panelů přímo na stavbě. Samotná montáž zabere ani ne měsíc, celý proces pak 3–⁠6 měsíců. I tady odpadá vysychání a zrání stavby, které u klasických zděných domů znamená celou řadu technologických přestávek. 

K montovaným domům patří například tzv. lehké dřevostavby stavěné systémem two-by-four nebo těžké dřevostavby z masivních CTL panelů. Kromě dřeva se montované stavby dělají taky z betonových panelů či z kovových rámů doplněných o desky a izolaci. 

Cena montovaného domu záleží na jeho velikosti, tvaru, na použitých materiálech i typu konstrukce. Běžně za jeden m2 zaplatíte asi 35 000 Kč

Montovaný dům - dřevostavba
Montovaný dům, který si od zákazníka vysloužil skvělé hodnocení.
Podívejte se na detail reference.

Mobilní domy

Říká se jim taky mobilhausy nebo mobilheimy. Mobilní domy vynikají příznivou cenou a hlavně rychlou realizací. Pokud vlastníte pozemek, jednoduše vám dům přivezou a vy se můžete rovnou nastěhovat. Mobilheimy mají kola, takže v některých případech se dají převážet zapřažené za autem (jindy se přepravují na kamionu). Narozdíl od přívěsů jsou mobilní domy větší, s plně vybaveným interiérem a mají napojení na sítě. 

Mobilhaus neslouží primárně k bydlení, spíš ke krátkodobému nebo sezónnímu ubytování. Přesto spadá do režimu stavebního zákona a nemůžete si ho postavit jen tak na louce nebo v lese: jeho umístění vyžaduje územní rozhodnutí nebo územní souhlas stavebního úřadu. 

Mobilní dům s terasou
Mobilní dům je zvenku nenápadný

Existují ale i celoroční mobilní domy, které vám poslouží stejně dobře jako jakýkoliv jiný moderní rodinný dům. Jen už se na něj vztahují přísnější podmínky týkající se požární bezpečnosti, mechanické odolnosti, úspory energií apod. Jeho umístění musí být v souladu s územně plánovací dokumentací. 

Jednoznačnou výhodou tohoto obydlí je cena: mobilní dům z bazaru pořídíte klidně do 100 000 Kč, luxusní mobilní domy můžou přijít na 500 000 Kč i víc. Cena záleží na velikosti „stavby“, vybavení a použitých technologiích.

Kontejnerové domy 

Tenhle typ domu je hned dvojí „výhra“: nejen, že si pořídíte bydlení za příznivou cenu, ale zároveň dáte druhý život něčemu, co už ztratilo svou původní funkci. Domy z vysloužilých lodních kontejnerů jsou dnes zkrátka v kurzu. 

Co je na nich tak lákavého? Jednoduchost a zároveň variabilita, kterou nabízí: na jeden kontejner můžete totiž naskládat až osm dalších a vytvořit si tak hned několikapatrové bydlení, klidně s terasou. Kontejnerový dům se dá navíc snadno rozebrat a přesunout na jiné místo. 

Kontejnerový dům se zahradou
Interiér kontejnerového domu téměř volně přechází do zahrady

Kontejnery mají šířku 2,4 m, výšku 2,6 m a pořídíte je v délce 6 m, 12 m, nebo 13,7 m. Jeden vás běžně vyjde na 50–⁠100 tisíc Kč. Jde ale o cenu jen za „hrubou stavbu“, musíte počítat s náklady na zateplení, systém vytápění, odpady a vybavení.

Kromě rychlé realizace se kontejnerové domy vyznačují taky vysokou odolností. Zvládnou i extrémní povětrnostní podmínky, protože přece jen musely vydržet cestování po moři. Stěžejní je, aby měl kontejner neporušený skelet a dobře provedenou tepelnou a akustickou izolaci. 

Za „klasiku“ si teď připlatíte

Pokud vás láká spíš klasický zděný dům, počítejte s částkou 38–⁠47 000 Kč za m2. Stavba o velikosti 130 m2 by vás tak vyšla na 5–6 milionů Kč. Co všechno tahle cena zahrnuje? Sepsali jsme pro vás do článku.

Stavební firmu nebo jednotlivé řemeslníky najdete u nás. Stačí zadat bezplatnou poptávku. My vaše zadání pošleme ověřeným dodavatelům ve vašem okolí a oni se vám ozvou s nabídkami. Sami si pak vyberete, komu práci svěříte.