4. 11. 2019, aktualizováno 16. 12. 2021

Počet absolventů zednických nebo například malířských oborů se dostává na kritickou hranici. Zatímco ještě v roce 2005 se u nás vyučilo 705 zedníků, minulý rok už jich bylo jen 253. Podobně jsou na tom i truhlářské profese, kde je za posledních třináct let úbytek 70 % absolventů.  Naopak, na lepší časy se blýská ve strojírenských a elektrikářských odvětvích. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR připravila u příležitosti veletrhu Řemeslo Praha výroční Analýzu řemeslných oborů.

Celkový pohled na absolventy řemeslných profesí vypovídá o tom, že počty absolventů učňovských oborů, resp. učňovských řemeslných oborů zůstaly v roce 2018 cca na úrovni dvou předchozích let; je to ale o 7,3 % resp. o 4,5 % méně, než v roce 2015 a o 46,9 %, resp. o 42,2 % méně, než v r. 2005. V detailnějším pohledu je zřejmé, že řemeslné profese v posledních třech letech drží nad vodou strojírenské a elektro obory, zatímco obory stavební a dřevařské letí nezadržitelně dolů. Profese potravinářské v posledních letech stagnují.

Čtyři nejsilnější obory (strojírenství, elektrotechnika, potravinářství a stavebnictví) absorbují 88,9 % všech absolventů.

Nejlépe si vedou profese obráběčů kovů nebo nástrojářské, kde od roku 2005 počet absolventů dokonce roste. Po mnoha letech úbytku absolventů se začíná obracet karta i v profesích jako jsou automechanici, elektrikáři nebo elektromechanici. První náznaky stabilizace jsou u oborů cukrářských, dále ale klesají profese pekařské a úplně kritická je situace u profese řezník-uzenář, kde ročně končí už jen 72 absolventů, zatímco ještě před 13 lety jich bylo 235. Podobně neradostná bilance je prakticky ve všech stavebních profesích. Od roku 2005 je o dvě třetiny méně absolventů zednických oborů, malířů a lakýrníků, pokrývačů absolvovalo za minulý rok v celé ČR už jen dvacet.

Průměrná míra nezaměstnanosti vyučených absolventů za roky 2017-2018 byla 5,3 %. Prakticky okamžitě sežene zaměstnání vyučený čalouník, nástrojař nebo řezník-uzenář.

Počet vydaných živnostenských listů v živnosti řemeslné činí 26,7 %, což je celkem 998 tis., nicméně aktivních živnostníků je zhruba ¼ tj. 250 tis řemeslníků. Necelými 2 % se na nich podílejí cizinci.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x