14. 7. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Proměna bydlení něco stojí. A může to být 300 000 Kč, ale klidně i milion. Cenu za rekonstrukci bytu totiž ovlivňuje celá řada věcí. V článku vám povíme, co do rozpočtu zahrnout, které kalkulačky materiálu využít a poradíme, z čeho přestavbu financovat. Kromě toho si můžete prohlédnout ukázky rekonstrukcí za různé ceny, od 100 000 Kč až po milion.

Nedokážeme přesně říct, kolik bude stát zrovna vaše přestavba, ale dáme vám návod, jak cenu rekonstrukce bytu stanovit. Výslednou částku totiž ovlivňuje hned několik faktorů:

  • Rozsah rekonstrukce: Na jiné peníze vás vyjde proměna garsonky, na jiné přeměna bytu 3+1. A záleží taky na tom, jestli plánujete měnit dispozice bytu a bourat nosné příčky. Tyto práce bývají nejdražší a přinášejí s sebou nutnost dalších stavebních úprav.
  • Způsob práce: Pokud si objednáte firmu na rekonstrukci bytu na klíč, počítejte určitě s větší částkou, než kdybyste poptávali jednotlivé řemeslníky a část dělali svépomocí. Na druhou stranu, s jednou firmou bude zase rychleji hotovo.
  • Použité materiály a vybavení: Vždycky si můžete vybrat mezi levnějšími a dražšími, obyčejnějšími a luxusnějšími materiály. To samé platí i pro vybavení, jako je nábytek, sanita apod. Nezapomeňte se ale dívat hlavně na kvalitu.

Co všechno tvoří cenu rekonstrukce bytu?

Až budete přemýšlet o ceně za přestavbu, můžete si rekonstrukci rozdělit na jednotlivé části. Třeba jako to na svém webu udělal Pronajímatel bytů. My jsme se jeho seznamem inspirovali a přidali jsme pár dalších položek, na které je potřeba myslet.

Cena za rekonstrukci zahrnuje:*

  • služby bytového architekta (architektonická studie / projektová dokumentace, vizualizace),
  • statický posudek,
  • pronájem kontejneru,
  • rekonstrukci dalších pokojů (bourání starých příček a stavba nových),
  • elektroinstalace ve zbytku bytu,
  • rozvody vody,
  • položení podlah,
  • výměnu oken,
  • dokončovací práce: vymalování, úklid, odvoz odpadu.

*Seznam samozřejmě není vyčerpávající a neplatí stejně pro všechny rekonstrukce. Uvádíme pouze hlavní a zastřešující části týkající se kompletní přestavby bytů.

Kolik vás bude stát rekonstrukce bytu? Cena závisí na řadě faktorů

Cenu rekonstrukce bytu pomůžou spočítat kalkulačky

Volně dostupné kalkulátory jsou při přestavbě velký pomocník: spočítají spotřebu materiálu i jeho cenu. Na část prací je můžete využít i vy: třeba pro sádrokartonové příčky, podhledy a další suchou výstavbu je ideální Profikalkulátor Rigips. Snadno si v něm vyberte požadovanou konstrukci a během pár okamžiků spočítáte spotřebu materiálu a jeho cenu (podle ceníku Rigips).

Při rekonstrukci podlah, vnitřních omítek a nátěrů se vám bude hodit zase kalkulátor Weber. Ten vám dokonce doporučí vhodný materiál pro danou část stavby (v některých případech lze měnit). Na konci opět získáte soupis jednotlivých produktů a můžete je rovnou poptat.

Ukázka z kalkulátoru Weber. Jak vidíte,
některé přednastavené produkty lze měnit.

 

Cenu za rekonstrukci bytu vám pomůže částečně stanovit taky konfigurátor Stavebnin DEK. Spočítá vám spotřebu materiálu například pro vnitřní konstrukce, vodu-topení-sanitu, pro elektroinstalace i dokončovací práce.

Kromě kalkulaček je tu ale ještě jedna možnost: profikalkulace od našeho týmu technických specialistů. Ti vám sice neřeknou cenu za kompletní rekonstrukci, ale zdarma připraví kalkulaci materiálu (od značek Weber, ISOVER, Rigips) včetně ceníkových cen. Taky je můžete požádat o bezplatnou radu s montážním postupem, se skladbou konstrukce nebo o zaslání technických listů.

Z čeho proměnu bytu zaplatit?

Ve chvíli, kdy máte na stole rozpočet, přichází na řadu další úkol: sehnat finance. Tady máte hned několik možností. První z nich je úvěr ze stavebního spoření (pokud jej máte), který užijete hlavně na rekonstrukce do milionu korun. Pokud potřebujete půjčit víc, budete muset zažádat o hypotéku – počítejte tedy s ručením nemovitostí. A v případě, že nedosáhnete ani na jednu ze zmíněných možností, dá se využít spotřebitelský úvěr.

Vůbec nejlepší je ale zajít za finančním poradcem. Ten zhodnotí vaši situaci, najde pro vás nejvhodnější řešení a taky za vás vyřídí všechny administrativní záležitosti kolem půjčky.

Jak dlouho rekonstrukce trvá?

Částečné rekonstrukce bytů zpravidla trvají klidně 1–2 týdny. Nicméně kompletní rekonstrukce bytu se pohybují v řádech měsíců. Záleží na velikosti bytu, jeho stáří, na dostupnosti materiálu a řemeslníků i dalších okolnostech.

Ukázky rekonstrukcí, od 100 000 Kč po milion

Inspirujte se přestavbami bytů, které se realizovaly přes NejŘemeslníky. Ve všech případech jde o kompletní rekonstrukce, ale každá z nich se pohybuje v jiné cenové relaci.

Malá rekonstrukce bytu: cena 100 000 Kč

Zadání znělo jasně: rozdělit větší byt na dva menší, které se pak budou využívat ke krátkodobým pronájmům. Během 30 dnů udělali řemeslníci nové elektroinstalace i rozvody vody, namontovali kuchyňskou linku, které v původním bytě vůbec nebyla, odstranili vestavěné skříně, opravili stěny, vymalovali…

Rozpočet přitom nebyl zrovna z nejvyšších, ale firma si s tím poradila: prostory vybavila levnějším nábytkem a kousky z výprodejů. Přestavbě to na kvalitě neubralo, a cílová částka byla dodržena. Detaily rekonstrukce si můžete prohlédnout na našem webu.

Střední rekonstrukce bytu: cena 724 000 Kč

Další přestavba od A do Z. Tentokrát šlo o rekonstrukci panelového bytu, konkrétně s dispozicemi 3+1. Bylo potřeba položit nové elektroinstalace a rozvody, udělat nové tenkovrstvé omítky, obklady i nové podlahy. Práce zabrala firmě 2 měsíce a vyšla na 724 000 Kč.

Velká rekonstrukce bytu: cena přes milion

Tahle zakázka je typickým příkladem rozsáhlých přestaveb. Kromě klasických stavebních prací, jako jsou elektroinstalace, rozvody a zedničina, se taky dělala kuchyňská linka na míru a navíc bylo potřeba vyrovnat podlahy. Rekonstrukce trvala 2 měsíce a i s novým vybavením stála 1 147 000 Kč.

Firmu na rekonstrukci bytu najdete u nás

Ať už chystáte drobnou úpravu v garsonce nebo kompletní přestavbu bytu 4+1, jsme tu pro vás. Sepisujeme tipy, které se vám při rekonstrukci bytu můžou hodit, radíme, jak správně vybrat řemeslníky a hlavně: jsme připravení pomoct vám s hledáním dodavatele. Stačí zadat zdarma poptávku a my už se o všechno postaráme!

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x