11. 1. 2023, aktualizováno 8. 2. 2023

Člověk se musí umět radovat z maličkostí,“ říká Jiří Filipčík, který se zaměřuje na kompletní rekonstrukce bytů, nebytových prostor a výstavbu rodinných domů. Jak se k řemeslu dostal a kde sbírá inspiraci? Dočtete se v rozhovoru.

V rámci série rozhovorů představujeme řemeslníky napříč obory, kterým spokojení zákazníci udělili Kozlovu pečeť poctivosti. Pro řemeslníky to znamená nejen ocenění práce navíc, ale i pivo od Kozla zdarma a zvýhodněné nakupovaní ve Stavebninách DEK.

Kdo Vás přivedl k řemeslu, které nyní vykonáváte? Kdo vás inspiruje? Měnil byste?

K řemeslu jako takovému mě přivedl takzvaně čas. Každý má možnost volby a poctivá práce, kterou se snažím vykonávat, je má volba. Myslím, že tato má volba byla správná, a tudíž bych určitě neměnil.

Kde a jak se vzděláváte a učíte novinkám ve svém oboru?

V dnešní době internetu je teoretické vzdělávání velmi snadná věc, ale praxe už je o něčem jiném. Každý, kdo chce být v něčem dobrý se musí zdokonalovat a neusnout na vavřínech. Tudíž i já se snažím posouvat kupředu.

Dáváte si do nového roku nějaká předsevzetí?

Předsevzetí je pro mne takové klišé na leden, takže ne, nedal, ale myslím si, že každý má něco, co ho žene kupředu. Takže cíle do budoucna určitě nějaké mám.

Osvědčila se Vám spolupráce s NejŘemeslníky? Za co byste je pochválil, co by se mělo zlepšit a co postrádáte?

Spolupráce s NejŘemeslníky byla pro mě restart po změně lokality působení, takže pro mne super pomocná ruka. Mohu jen doporučit.

Co pro Vás ocenění Kozlova pečeť poctivosti znamená?

Kozlova pečeť je pro mě něco extra – taková malá třešnička na dortu. Není potřeba se neustále srovnávat, ale vědět, že jste mezi těmi, co dělají svou práci dobře, je určitě dobré vědět.

Jaký dopad na vaši práci měl strmý růst vstupů?

Růst cen takřka u všeho je určitě znát a bohužel se to muselo projevit i na cenách vstupů, ale určitě by toho nikdo neměl zneužívat.

Můžete jmenovat svůj oblíbený velkoobchod, kde nejčastěji nakupujete materiál?

Nejčastěji nakupuji ve velkoobchodu SIKO koupelny.

Co Vás v současné době těší a co naopak štve?

Člověk se musí umět radovat z maličkostí, ale když to vezmu z pracovního hlediska, tak určitě mé výsledky. Jsem rád, když jsou lidé spokojení z mé dobře odvedené práce. Co mě štve? Arogance, nespolehlivost některých lidí.

Chcete proměnu svého bydlení, ale netroufáte si na rekonstrukci svépomocí?Známe celou řadu šikovných řemeslníků a firem, kteří práci zastanou. Navíc si je u nás můžete ověřit. K nahlédnutí jsou jejich ukázky prací i hodnocení předchozích zákazníků. S námi máte jistotu, že si domů nepozvete fušery. Zadejte si poptávku zdarma a pak už jen počkejte, až se vám ozvou první dodavatelé s nabídkou.