8. 2. 2021, aktualizováno 7. 3. 2024

Malování začíná dávno předtím, než vezmete do ruky váleček. Nejprve je potřeba vybrat vhodný nátěr, tak aby odpovídal nárokům i provozu v dané místnosti. Důležitou součástí je taky příprava zdí v čele s penetrací. Teprve potom přichází to hlavní – nanášení barvy na stěnu.

Chystáte se vybílit byt? (Samozřejmě v tom dobrém slova smyslu.) Začněte tím, že mrknete na ukázky prací u nás na portále. Najdete tam zajímavé nápady na malování bytu a můžete se inspirovat. Určitě pak budete mít víc elánu pustit se do práce. A tady jsou jednotlivé kroky:

1. Vyberte barvu na stěnu

V první řadě jde samozřejmě o odstín. Světlé barvy místnosti opticky zvětšují, u tmavých je to naopak. Do jednoho pokoje nekombinujte ideálně víc než dvě barvy. Zatímco červená, žlutá a oranžová vám dodají energii, podporují aktivitu a dokonce chuť k jídlu, zelená, modrá a fialová vás uklidní. Výběr barvy proto přizpůsobte nejen svým preferencím, ale i dané místnosti a tomu, jak v nich trávíte čas.

Zapojit můžete při malování pokojů i vzory. Třeba takové svislé pruhy opticky zvýší strop, příčné pruhy ho naopak sníží. I tady platí, že dvě barvy stačí.

Zaměřte se taky na druh nátěru: vinylové barvy dobře kryjí a snadno se čistí, disperzní jsou otěruvzdorné (můžete je otřít houbičkou), akrylátové mají matný vzhled a dlouhou životnost.

Malování pokoje šedou akrylátovou barvou.
Malování pokoje šedou akrylátovou barvou.

Pak jsou tu ještě vápenné nátěry, které se hodí do místností s rizikem vzniku plísní, a snadno omyvatelné latexové barvy (ideální do dětského pokoje). Pokud byste hledali něco speciálního, vsaďte na barvy, co aktivně odstraňují formaldehyd z prostředí a čistí tak vzduch. Najdete je například u výrobce Weber nebo Caparol.

Nechce se vám malovat? Tak zkrášlete svůj byt pomocí dekoračních tapet Novelio® Nature. Jsou vyrobené v přírodních barvách a jemných vzorech, mají výjimečnou odolnost proti oděru a dají se snadno umýt vodou. Až vás přestanou bavit, můžete je snadno přetřít nátěrem nebo strhnout.

2. Kolik barvy na m²? Nakupte správné množství

Spočítejte si obsah všech ploch, které budete malovat, tedy výšku × délku. Nezapomeňte odečíst případný obsah oken a dveří. Na každé plechovce s barvou pak najdete údaj o tzv. vydatnosti. Tedy kolik metrů čtverečných plochy můžete vymalovat s jedním kilogramem barvy*. Vypočítaný obsah pak vydělte právě údajem o vydatnosti a získáte potřebný počet kg barvy. Raději ještě připočtěte 10 % jako rezervu a nezapomeňte, že často jsou potřeba 2 nátěry.

Pro příklad: Stěna má výšku 3 m délku 8 m, malovaná plocha tedy bude 3 × 8 = 24 m². Vydatnost vybrané barvy je 8 m²/kg. Na výmalbu stěny bude potřeba 24 m² : 8 m² = 3 (kilogramy barvy).

* údaj o vydatnosti je vždy orientační – záleží na ředění, druhu podkladu a způsobu zpracování

3. Vystěhujte a zakryjte nábytek

Další věc, která vás čeká, je vyklízení pokoje. Všechno, co můžete, odneste do jiné místnosti, a zbytek věcí zakryjte. Rámy oken, dveří a zásuvky přelepte papírovou páskou. Na koberec můžete použít klasicky noviny, ale praktičtější je samolepicí fólie, která se ani nehne a nebude se lepit na boty.

4. Připravte zdi na výmalbu: škrábání, broušení a penetrace

Před samotným malováním zkontrolujte stav zdí. Základní „malířské pravidlo“ totiž zní: Podklad musí být pevný, suchý, odmaštěný, čistý, bez prachu a nesoudržných vrstev. Ze všeho nejdřív proto namočte váleček do vody a několikrát s ním přijeďte po zdi. Pokud se vrstva staré malby na váleček přilepí, budete ji muset ze stěny odstranit. A jak správně oškrábat zeď? Je to jednoduché: stačí stěny trochu namočit a původní barvu seškrabat škrabkou.

Jak příště vymalovat bez škrábání? Vsaďte na disperzní barvy, jako je například weberdeco mal nebo Het Klasik Premium.

Pak přijdou na řadu opravy drobných trhlinek a děr po hmoždinkách. Ze všeho nejdřív z nich odstraňte prach a zbytky zdiva. Trhliny se tím možná zvětší, ale je důležité, aby byl povrch čistý. Větší nerovnosti a popraskané zdi budou vyžadovat tzv. perlinku: speciální tkaninu, která se nakonec ještě přetáhne štukem (např. štukovou stěrkou od značky Weber nebo Den Braven). Na různé škvíry (např. mezi stěnou a okny nebo obložením) použijte tmel na omítky.

Příprava zdi před před malováním.
Oprava zdi před malováním.

Jakmile bude povrch suchý, hodí se zdi před malováním ještě přebrousit. Zbylé částečky a prach pak vysajte. Pokud je někde na zdi plíseň, odstraňte ji speciálními přípravky, na mastné fleky použijte obyčejnou vodu s jarem nebo mýdlem a houbičku.

Nakonec přijde na řadu penetrace, která před malováním sjednotí nasákavost podkladu a zařídí, že k němu barva lépe přilne. Tenhle krok byste neměli nikdy vynechat u nových, doposud nenatíraných zdí a u povrchů, které jste předtím opravili, obrousili nebo vyštukovali.

Penetrační nátěr můžete klidně naředit barvou, kterou jste vybrali na malování. Na nové omítky vám přitom bude stačit univerzální penetrační nátěr, ale pro zvětralé a staré zdi použijete raději tu hloubkovou. A pokud se chystáte malovat zeď náchylnou k tvorbě plísní, sáhněte po fungicidní penetraci.

V naší databázi najdete přes 2 000 ověřených malířů, kteří s válečkem doslova „lítají“ den co den. Stačí si vybrat.
Poptejte zdarma profíky na výmalbu bytu přes NejŘemeslníky.

5. Malování stěn: začněte štětcem

Než vezmete do ruky váleček, vymalujte nejprve štětcem rohy, místa kolem oken, zárubní a všechny podobné detaily. Tahy provádějte vždy směrem k zárubni či rámu okna. V opačném případě se vám kolem dveří a oken vytvoří zbytečně velká vrstva barvy, která by se mohla sloupnout při odstraňování krycí pásky. Když pak dojde na váleček, vymalujte nejdřív strop a po něm až stěny. Barvu nanášejte v pruzích tak, aby se navzájem překrývaly, a kvůli lepšímu krytí dělejte vodorovné i svislé tahy.

Přestože kvalitní barvy dobře kryjí už po prvním nátěru, doporučují se nátěry dva. Důležité je nechat první vrstvu důkladně zaschnout. Jak dlouho to bude trvat, záleží na teplotě a vlhkosti. Obvykle se jedná o několik hodin.

No a pokud by se vám do malování nechtělo, nechte to na profíky. V naší databázi najdete přes
2 000 ověřených malířů. Stačí si vybrat.

5 1 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x