27. 7. 2018, aktualizováno 16. 12. 2021

Rozepisovat se o praktických důvodech, proč si oplocujeme domy, chaty a pozemky, je zbytečné. Za zmínku ale stojí to, že ploty plní mimo jiné i funkci vizuální a estetickou a dotváří celkový dojem z nemovitosti. 

Než se pustíte do stavby nebo rekonstrukce plotu a zadáte si u nás poptávku, je dobré zamyslet se nad tím, kolem čeho ho budujete. K roubené chaloupce se super moderní kovový plot dvakrát hodit nebude. A naopak k modernímu rodinnému domu zase nebude příliš ladit klasický plaňkový plot.

 

Pokud chcete jenom vymezit svůj pozemek, levným a jednoduchým řešením je plot pletivový. Pokud naopak chcete svou zahradu chránit před zvídavými pohledy okolí, potřebujete plot pevný nebo alespoň s vyplněnými poli a to minimálně o výšce 150 cm. Pro oživení zahrady můžete využít třeba ozdobné plotové díly, kamenné zídky nebo nízké dekorativní plůtky.

Léty prověřená klasika

Dřevěné ploty jsou, bez debaty, klasikou prověřenou léty a generacemi. Zároveň nabízejí tolik variant a možností zpracování, že se neokoukají.

Není ale dřevěný plot jako dřevěný plot. Na výběr máte hned z několika variant. Oplocení může mít celodřevěnou podobu. Může být ale také v kombinaci kovovými a zděnými či betovými částmi. V takovém případě se dřevo používá na plotové výplně.

Nejoblíbenějšími dřevinami jsou kvůli možnostem zpracování, dostupnosti a nižší ceně dřeviny místní – především borovice, smrk a modřín.

Můžete samozřejmě zvolit i variantu z exotického dřeva. Je ale potřeba počítat s tím, že si připlatíte a také se zamyslet, zda je daná dřevina vhodná do našich povětrnostních podmínek.

Stejně jako u dřevěných teras a pergol je i u plotů potřeba počítat s pravidelnou údržbou v podobě natírání a také s tím, že po několika letech bude potřeba údržba generální, která obnáší kompletní obroušení a nové nátěry, včetně ochranného.

  

Další klasikou, která se na našich zahradách a pozemcích usídlila natrvalo jsou jednoduché pletivové ploty. Nevýhodou je, že pletivový plot vám nezajistí příliš soukromí. Na druhou stranu se jedná o nejjednodušší a nejlevnější řešení. Velkou výhodou je naopak velice rychlá montáž. Díky zemním vrutům můžete mít pletivový plot postavený, aniž byste museli čekat na vybetování a vytvrdnutí sloupků.

Životnost drátěného plotu lze zvýšit tím, že zvolíte poplastovanou nebo pozinkovanou variantu pletiva. Obě jsou dnes už běžně dostupné. Pokud se nechcete spokojit s klasickým napínaným pletivem, současný trh nabízí další populární variantu, která je o něco zajímavější i po vizuální stránce. Jedná se o oplocení tvořené panely svařených drátů. V tomhle případě vás místo napínání čeká montáž jednoduché stavebnice.

Stavba drátěného plotu
Kovový plot

Kovové nebo kované

Ano, kovové a kované ploty nejsou to samé. A jaký v nich tedy rozdíl? Oba typy jsou samozřejmě z kovů. Ale v případě kovových plotů se jedná o sériovou výrobu. Kovový plot může být zdobený nebo hladké a jednoduché. Nejběžněji jsou používané sériové dílce z hliníku nebo nerezu, které jsou nenáročné – nevyžadují totiž pravidelnou údržbu a povrchovou úpravu.

Řešením je také nechat si svařit dílce na míru. Pro toto řešení se často využívá kovových materiálů, které Vám tak říkajíc zbyly po stavbě domu.

Pokud chcete plot zdobnější, lze pořídit tvarované a dekorované plotové dílce. Opět sériově vyráběné.

U sériově vyráběných plotových dílů je povrch již během výroby žárově zinkován a ošetřován metodou práškové barvy. Vybírat můžete mezi povrchem lesklým nebo broušeným.

Kovové ploty můžeme obecně označit za levnější variantu než ploty kované, ale záleží především na vašich požadavcích na vzhled a zdobnost a na výběru materiálu.

Kované ploty se vyrábí na zakázku přesně podle představ a požadavků zákazníka a jsou nestárnoucí klasikou. Kovaným plotem ozdobíte jak historickou budovu, tak moderní dům. Navíc jsou i praktické při ochraně vašeho pozemku a všeho, co se na něm nachází. Častým materiálem, který se na kované ploty používá, je totiž ocel, kterou se nedá jen tak poškodit.

I u kovaných plotů jsou protikorozní ochrana a žárové zinkování běžnou úpravou.

Kovový plot včetně samonosné branky
Kovaná posuvná brána a branka

Cihly a beton

Cihly a beton sice nezní moc poeticky, ale pokud jde o ploty, dá jde o materiály, se kterými se dobře pracuje, jsou trvanlivé, efektivní a mohou i hezky vypadat.

Pokud se rozhodnete pro plot zděný můžete vybírat například mezi klasickými pálenými cihlami a ostatními cihlovými materiály, betonovými tvarovkami nebo třeba kamenem. Kamenné ploty jsou krásné a efektní řešení. Patří ale k těm dražším řešením, ať už kvůli materiálu nebo vysoké spotřebě pojiva. A jejich stavba je poměrně náročná – je dobré ji svěřit zkušenému odborníkovi.

Při výběru klasických pálených cihel, betonových nebo keramických tvarovek jsou nároky na stavbu o poznání menší.

Betonové ploty nabízejí kromě řešení tvarovkami, které jsou dnes vyráběny ve všech možných tvarech a velikostech, také populární řešení z přiznaného litého betonu. Ty jsou stavěny pomocí dřevěného bednění.

Zděné ploty a betonové ploty fungují jako protihluková bariéra a zaručují zachování vašeho soukromí. A ať se jedná o ploty celozděné nebo doplněné dřevěnými či dřevoplastovými díly.

Stavba zděného plotu
Zděný plot
Betonový plot

Plast a dřevoplast

Plastové ploty jsou obvykle vyráběny z recyklátu, případně z PVC. Dřevoplastové ploty jsou naopak vyrobeny ze směsi plastu a dřevní hmoty.

Z těchto materiálů se nedělají, narozdíl od dřeva celé ploty, ale pouze plotové dílce. Respektive plaňky na plotové dílce. Plastové a dřevoplastové ploty jsou finančně velmi dostupné a pokud vám nevadí, že na plaňkách je poznat, že se nejedná o dřevo, jedná se o nenáročné a zcela bezúdržbové řešení.

Plastové a dřevoplastové ploty je po určité době potřeba obměnit, protože vlivem počasí může postupně docházet k vydrolování materiálu a změnám barvy. Případně, u delších profilu z plastu, také k nechtěnému ohýbá a zvlnění.

Dřevoplastový plot

Gabiony

Gabionové ploty jsou v dnešní době hodně oblíbeným řešením. Jedná se o ocelové sítě vysypané kamením. Jejich popularita je způsobena cenovou dostupností, variabilitou a také nízkou stavební náročností.

Gabiony mohou být různě velké, podle požadavku zákazníka. A stejně tak se může různit i jejich výplň – lze zvolit různé velikosti kamenů i různé typy a barvy.

Ocelová síť, která tvoří obal gabionu je standardně opatřena protikorozní úpravou. Proto jsou gabionové ploty trvalým řešením. Navíc u nich odpadá stavební příprava, protože stačí štěrkový základ v podloží a není ani třeba čekat na schnutí a tuhnutí pojiva.

Vylepšit si gabiony můžete například popínavými rostlinami nebo dřevěnými prvky.

Živé ploty

Na závěr se podíváme ještě na živé ploty, které nabízí širokou škálu možností. Je ale potřeba vhodně vybrat dřevinu, případně jejich kombinaci. A také počítat s tím, že dřevinám bude několik let trvat, než dosáhnou požadované výšky a hustoty.

Potom jsou ale živé ploty velice tvárné a můžete je libovolně upravovat.

Dřeviny lze použít listnaté i jehličnaté, opadavé i neopadavé. Stálicí českých zahrad jsou z těch jehličnatých především thuje.

Živý plot má velkou řadu výhod – poskytne zahradě přirozený stín, ochrání vás před prachem z ulice a také sníží hluk. Je ale potřeba ho správně zasadit a pečovat o něj. Je zkrátka ze všech zmiňovaných řešení nejnáročnější na údržbu.

Sázení živého plotu
0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x