22. 2. 2023, aktualizováno 21. 3. 2023

Z čeho zaplatit stavbu domu? To je snad nejzásadnější otázka celého projektu. Pokud nemáte našetřenou celou částku, pak přichází v úvahu jediné: půjčit si. Neštěstí existuje hned několik způsobů. My jsme pro vás sepsali jejich výhody i úskalí.

Dům na klíč dnes stojí v průměru 38 000 Kč až 47 000 Kč za m2. Stavba o 130 m2 vás tak vyjde na 5–6 milionů Kč. Něco můžete ušetřit, pokud se rozhodnete stavět svépomocí a najmete si řemeslníky jen na některé práce. Stejně ale budete potřebovat ranec. Z čeho tedy stavbu zaplatit?

Hypotéka

Hypoteční úvěr je nejběžnější účelovou půjčkou na bydlení v České republice. Vyžaduje zastavení nemovitosti. K získání hypotečního úvěru musíte mít naspořeno aspoň 20 % z ceny nemovitosti. V případě, že jste mladší 36 let, stačí vám úspory ve výši 10 % z ceny nemovitosti. Pokud tuhle částku nemáte, můžete hypotéku zkombinovat s úvěrem ze stavebního spoření. 

A jak je to se splácením? Kromě půjčené částky platíte taky úroky. Splátky si můžete rozložit na délku (až) 40 let. Hypotéka se ale nehodí pro toho, kdo se nechce dlouhodobě vázat. 

Peníze z hypotéky můžete čerpat jedním ze dvou způsobů:

  • Jednorázově: pokud víte, kolik budete přesně platit (třeba při stavbě na klíč).
  • Postupně: když plánujete stavbu domu svépomocí nebo řešíte i nákup pozemku. Peníze dostáváte po částech, podle odhadů, pokračujících prací a podle toho, jak se postupně zvyšuje cena nemovitosti.  

Výhody

Nevýhody

  • Část z ceny nemovitosti musíte financovat z vlastních zdrojů.
  • Při současných cenách nemovitostí je vysoká taky hypotéka. To znamená, že budete splácet desítky let.
  • Vyřizovací proces je často složitý a zdlouhavý.

Srovnání hypotečních úvěrů na míru? Vyzkoušejte třeba portál Srovnejto.cz

Stavební spoření

Úvěr ze stavebního spoření je lákavý, protože nabízí nižší úrokovou sazbu než hypotéka. Můžete ho využít jak ke stavbě domu, tak k nákupu pozemku. Nezapomeňte, že s úvěrem se pojí nejen úroky, ale taky RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Nakonec vás tedy úvěr může vyjít dráž než hypotéka. 

Maximální délka splatnosti úvěru ze stavebního spoření je 24 let, proto jsou měsíční splátky vyšší než u hypotéky. Počítejte s tím.

Abyste na úvěr dosáhli, musíte mít naspořenou určitou částku. Konkrétní výši kapitálu, který budete potřebovat, najdete ve smluvních podmínkách. 

Výhody

  • Úvěr můžete získat bez ručení nemovitostí. 
  • Máte možnost mimořádné splátky kdykoliv bez sankcí (u hypotéky se musíte řídit sjednanými podmínkami). 
  • Máte jistou úrokovou sazbu po celou dobu splatnosti úvěru (u hypotéky máte fixaci v řádu let).

Nevýhody

  • Úvěry ze stavebního spoření s sebou nese vyšší úrokové sazby.
  • Pokud nesplníte podmínky (naspořená procenta z cílové částky), úvěr nezískáte.

Půjčka

Klasický spotřebitelský úvěr se hodí spíš při rekonstrukci, ale některé banky vám půjčí i větší částku. Vzhledem k vysokému úroku je tou nejdražší variantou a na rozdíl od hypotéky a úvěru ze stavebního spoření se sjednává na výrazně kratší dobu. Splátky jsou tedy vysoké. Výhodou ale zůstává, že nemusíte ručit nemovitostí.

Výhody

  • Spotřebitelský úvěr často získáte snadněji než hypotéku.
  • Nemusíte ručit nemovitostí.

Nevýhody

  • Maximální doba splácení je 10 let. 
  • Úroková sazba je příliš vysoká.
  • Měsíční splátky jsou velmi vysoké. V případě výpadku příjmů se snadno dostanete do problémů.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z uvedených možností, důkladně si přečtěte nabízené podmínky. Vyhnete se tak případným potížím.

Čas jsou peníze

Při stavbě domu je spousta prací, které můžete zvládnout sami. Jak jsme už psali, něco málo stavbou svépomocí ušetříte, a ten pocit je k nezaplacení. Počítejte ale s větší časovou náročností. Pokud si tedy chcete spíš najmout profíky, kteří budou mít hotovo rychleji, poptejte je bezplatně u nás.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x