23. 4. 2020, aktualizováno 1. 11. 2023

Jedním z typů průmyslových podlah na českém trhu, které vyhovují uvedeným nárokům, jsou tzv. pancéřové podlahy ze sortimentu společnosti Needful. Jde o monolitickou betonovou podlahu, do jejíhož povrchu je vpravena prášková směs obsahující tříděná tvrdá plniva, speciální cementy a kompatibilní chemické přísady. Minimální tloušťka takové podlahy je 80 mm, doporučuje se však 100 až 120 mm. Průmyslová podlaha menší tloušťky musí být pomoci kotev a spojovacího můstku spřažena se stávající betonovou konstrukcí. 

Armování podlahy

Pro pancéřové podlahy se používá betonová směs minimálně třídy B25,která se rozprostře v ploše a pomocí laserového nivelačního přístroje se její povrch zniveluje. Před realizací průmyslové podlahy je na základě projektové dokumentace rovněž nutno zvážit, jak bude průmyslová podlaha chráněna od spodní vlhkosti. Pro tento účel lze použít kluznou fólii provést hydroizolaci HDPE (vysokotlaký polyetylén).

Před tím je však nutné zajistit armování podlahy. A to buď klasicky (KARI síť) nebo použít drátkobeton. Běžné denní výkony při realizaci podlah s drátkobetonovým armováním přesahují plochu dva tisíce metrů. Použití ocelových vláken podstatně zvyšuje únosnost a odolnost proti nárazu a opotřebení, je podstatně minimalizováno vyštipování betonu, neboť ocelová vlákna jsou rozptýlena v celé tloušťce betonové desky. U drátkobetonu navíc odpadá náročná příprava armování, což zkracuje realizační časy. 

Zvibrování podmínkou pevnosti

Dalším krokem, který zajistí požadované vlastnosti průmyslové podlahy, je zvibrování betonu. Provádí se plovoucí vibrační latí, betonová směs se při vibracích dostává do polotekutého stavu, v němž se zrna kameniva a cementu vlivem tíhového a vibračního zrychlení snaží zaujmout co nejstabilnější polohu a vzniká hutnější struktura betonu. Nekvalitní provedení tohoto korku se projeví tak, že na povrch podlahy vystupuje drátková výztuž a je tím pak omezena její životnost.

Při použití plovoucí vibrační lišty, která působí na povrchu betonu, dochází k potřebnému zhutnění povrchu betonu a k vytlačení nežádoucích vzduchových bublin. Vibrační lišta je vyrobena z tvarovaného hliníkového profilu, je k ní připevněn motor, který je spojený pružnou spojkou s vibračním členem. Lať se ovládá obslužnou tyčí a jejím otáčením dochází k naklápění (změně úhlu) profilu vůči betonové směsi. Užití vibrační lati zajistí potřebné zhutnění povrchu betonu a vytlačení nežádoucích vzduchových bublin, konstrukce a nízká hmotnost zařízení přitom umožňuje obsluze použití i na delší vzdálenost.

Povrchová úprava

Důležitou součástí realizace průmyslové podlahy je povrchová úprava tak, aby podlaha byla co nejodolnější. Do částečně zavadlého povrchu se vsype suchá směs budoucí pancéřové podlahy, používá se k tomu systém Fortedur 1020, který se skládá z práškové směsi obsahující speciální druhy cementů, plniv na bázi slinutých oxidů, chemických příměsí včetně aditiva ASA. Fortedur 1020 jeurčen pro přípravu nášlapné vrstvy průmyslových betonových podlah s vysokou provozní zátěží, u kterých je požadována nadstandardní odolnost v obrusu, odolnost proti rázům a zvýšená odolnost vůči vsakování kapalin. Tato úprava zajistí průmyslové podlaze velkou odolnost vůči vysoké provozní zátěži, odolnost proti rázům i proti vsakování agresivních látek.

Kvalitním povrchem průmyslové podlahy je také posyp řady Panbex pro průmyslové podlahy – předmíchaná cementová ohnivzdorná prášková směs, obsahující tříděná tvrdá plniva na bázi slinutých oxidů, speciální cementy a kompatibilní chemické přísady. Používá se pro vytvoření vysoce odolného povrchu betonových monolitických podlah. Panbexse vsypává do čerstvě položené betonové směsi okamžitě po obvyklé úpravě betonu nosné desky a vykazuje odolnost vysoké provozní zátěži, bezprašnost, má nízké nároky na údržbu a výhodou je i rychlost realizace.

Po aplikaci vsypového materiálu přichází proces hlazení, který je mnohonásobně opakován strojními rotačními hladičkami, které zajišťují vysoký stupeň konečné mechanické úpravy průmyslové podlahy. Průmyslová podlahy dostává konečný vzhled. Bezprostředně po dohlazení je aplikován ošetřující a vytvrzující penetrační postřik Fortecoat 1425. Jeho aplikací se omezuje ztráta záměsové vody, čímž se zlepšují podmínky vytvrzení, které zajistí vyšší pevnostní hodnoty nosné betonové desky i jeho povrchové vrstvy. Současně dochází k uzavření pórů, což redukuje značně nasákavost povrchu.

Ke konečné úpravě podlahy patří začištění okrajů, ty se dořežou ruční elektrickou pilou, vzniklé dilatační spáry se vyčistí průmyslovým vysavačem a utěsní trvale pružným tmelem, cca do 21 dnů po betonáži, zrání trvá 21 až 28 dnů, po jejich uplynutí může být průmyslová podlahy plně zatížena.

Pokládka pancéřové podlahy vykazuje vysokou produktivitu pokládky – až 2500 m2 za den, další výhodou je velká odolnost vůči vysokému zatížení, omezení prašnosti a nekluznosti povrchu a zvýšená odolnost podlahy vůči rázům. Oproti klasickým betonům má mnohonásobně vyšší životnost a její povrch je odolný proti vsakování olejů a tuků. Pancéřové podlahy se proto uplatňují při stavbách skladových prostorů, dílen, autoservisů, ale i pro plochy venkovních a vnitřních parkovišť.

Každou zakázku je lepší podložit smlouvou o dílo a předávacím protokolem. Pokud si nejste jisti co a jak, můžete využít dokumenty ke stažení ZDARMA.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x