15. 2. 2022, aktualizováno 17. 7. 2023

Za první tři čtvrtletí roku 2021 se postavilo 12 913 rodinných domů. Zděnou konstrukci jich mělo víc než 10 tisíc, tu dřevěnou jen 1 891. I když to je o 15 % víc než v roce 2000 (tehdy byl podíl dřevostaveb jen 1 %), cihla má stále navrch. Můžou za to předsudky, které o dřevostavbách panují? A co je na nich pravdy?

Agentura STEM/MARK provedla v roce 2021 průzkum týkající se preferencí ve stavebních materiálech. Ptala se celkem 700 Čechů ve věku od 18 do 65 let. A co zjistila?

  • Celá třetina dotázaných bydlí v cihlových rodinných domech, zatímco ve dřevostavbě žije pouze 2,6 % respondentů.
  • Jako materiál svého vysněného domu by si většina (75 %) vybrala cihly, o dřevu uvažovalo necelých 40 %. Šlo hlavně o respondenty ve věku 45–59 let.
  • Mladí lidé (18–29) by spíš než dřevo volili beton.

Další z otázek se zaměřovala na nevýhody dřevostaveb. V očích respondentů jsou hlavními nevýhodami: krátká životnost, nebezpečí vzplanutí, špatná izolace tepla a hluku, náročná údržba.

Není divu, že se takové obavy objevují, vždyť dřevostavby to u nás nikdy neměly úplně jednoduché: v 18. a 19. století se vydávala tzv. ohňové patenty, které omezovaly nebo úplně zakazovaly stavět dřevěné domy ve městech. V 60. letech 20. století omezi dřevěnou výstavbu státní program Úspory a náhrady dřeva ve stavebnictví a o pár let později byly dřevostavby nahrazeny betonovou prefebrikací – jednoduše paneláky.

Teď už je ale doba jiná a výše zmíněné „nevýhody“ patří spíš k mýtům. Jak je to tedy doopravdy?

Dřevěná konstrukce zvládne požár lépe než ta z oceli

Samozřejmě, že dřevostavba může začít hořet. To samé platí ale i pro zděné domy. Požár totiž většinou vznikne vzplanutím některé z částí stavby – může to být špatná elektroinstalace, svíčka, která se převrhne na látkový ubrus, jiskra, co vyskočí z krbu.

Nelze si ale představovat, že by dřevostavba shořela jako kus papíru. Dřevěné trámy jsou při požárech dokonce odolnější než ocelové konstrukce. Obsahují totiž zbytkovou vlhkost, která se nejdřív musí odpařit, čímž hoření zpomaluje. Na povrchu trámů navíc vzniká zuhelnatělá vrstva (tento proces postupuje rychlostí zhruba 30–60 mm za hodinu) a i ona požár brzdí. Někdy dokonce může dojít k samovolnému uhašení požáru.

Dostatečně dimenzované dřevěné trámy si při požáru zachovávají stabilitu a únosnost daleko déle než například ocelové konstrukční prvky klasifikované jako „nehořlavé“.

Zdroj: Dřevo & Stavby

Doteď byla řeč o domech roubenkách a srubech, nicméně výbornou požární odolnost mají i sendvičové konstrukce na dřevěné bázi. K opláštění se totiž používá sádrokarton, sádrovláknité desky, minerální izolace a další materiály, které nehoří vůbec nebo jen velmi špatně.

Výdrž 100 let? Žádný problém!

Dřevostavba vám může sloužit úplně stejně dlouho jako cihlový dům. Předpokladem je samozřejmě kvalitně provedená konstrukce. Ve stavebnictví se přitom rozlišuje hned několik druhů životnosti. Jednou je technická, která určuje, jak dlouho budou jednotlivé konstrukční prvky sloužit a správně plnit svou funkci. A vědci z Lipska zjistili, že dobře udržovaná dřevostavba může mít technickou životnost i několik set let.

Pak je tu životnost morální/sociální. Ta zase udává, po jak dlouhou dobu zvládne dům uspokojovat požadavky a potřeby svých obyvatel, které se samozřejmě v čase mění. U dřevostaveb se toto číslo odhaduje na cca 100 let.

Dřevostavba v srdci přírody získala od zákazníka skvělé hodnocení. Podívejte se na detail reference.

Ve dřevostavbě budete mít teplo i klid

Zaměřme se nejdřív na teplo. Věděli jste, že dřevěné konstrukce reagují na změny počasí a na potřeby obyvatel pohotověji než cihly? Dřevostavba se dá vytopit až 10× rychleji než cihlový dům.

Samozřejmě, že bez správné izolace se neobejdete. Dnes už ale můžete využít šikovné zateplovací systémy, které vám usnadní práci. Jejich výrobci totiž přesně stanovují, který izolant použít, čím ho ukotvit či přilepit a jakou nanést stěrku. Vy si tedy nemusíte lámat hlavu s výběrem jednotlivých materiálů. Stačí, když dodržíte skladbu a postup zateplení.

Pokud jde o hluk, budete možná taky překvapeni: dřevo totiž patří k velmi dobrým izolantům. A když ho navíc doplníte o kvalitní minerální izolaci a sádrokartonové desky, máte klid zaručený!

Údržba nemusí být náročná, záleží na přípravě

Působením povětrnostních vlivů dřevo mírně mění svou barvu a obrušuje se. Jde ale jen o estetické změny – jeho mechanické a fyzikální vlastnosti zůstávají stejné po stovky let. Jak je to tedy s údržbou?

Základem úspěchu je tzv. suchá a konstrukční ochrana. V prvním případě jde o udržování správné hladiny vlhkosti okolního prostředí. Ta by neměla přesáhnout 12 %, protože pak hrozí napadení dřeva biotickými škůdci. Konstrukční ochrana znamená, že do návrhu stavby zapojíte řešení, která váš dům před vlhkostí ochrání.

Chemické prostředky jako laky, lazury, oleje a vosky, představují až další krok. A nejsou nutně potřeba. Dřevo můžete nechat stárnout přirozeně, bez povrchového ošetření. Ideální je v tom případě použít například sibiřský modřín nebo exotické druhy dřevin, které jsou na údržbu opravdu nenáročné. Anebo zvolit klasickou omítku.

Hlavní pozornost je třeba věnovat správnému výběru dřeva a vhodnému konstrukčnímu systému. Impregnaci lze použít jako doplňkovou ochranu, kterou bude nutné v pravidelných intervalech obnovovat.

Zdroj: Dřevo & Stavby

Další výhody dřevostaveb

S mýty jsme se vypořádali, ale to ještě není všechno. Dřevostavby mají totiž mnohem větší potenciál. Tady jsou jejich další výhody:

  • Ušetříte spoustu času: dřevostavby se konstruují suchou cestou, takže například nečekáte, až vyschne podlaha a zdivo. Hrubou stavbu můžete mít hotovou za pár dní.
  • Můžete stavět kdykoliv v průběhu roku: suchý způsob výstavby není závislý na počasí tak jako zděné konstrukce. Můžete začít stavět klidně v zimě.
  • Případné rekonstrukce půjdou hladce: technologie dřevostaveb umožňuje snažší změnu dispozicí nebo konstrukci nástavby. A to i v případě, že máte původně zděný dům.

Přesvědčili jsme vás, že bydlet ve dřevostavbě může být fajn? Pokud hledáte další informace, bude se vám hodit portál drevostavitel.cz nebo drevoastavby.cz.

A jestliže už jste ve fázi projektu, pomůžou vám naši techničtí specialisté. Zdarma vám poradí s výběrem materiálu, se skladbou konstrukce nebo s obecným montážním postupem.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x