23. 1. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Stavební materiály ovlivňují kvalitu vzduchu v interiéru. Právě proto přišel Rigips s unikátním technologií, která rozkládá emise škodlivého formaldehydu. A použil ji na výrobu celé destíky sádrokartonových desek. Pokud tedy plánujete rekonstrukci, sáhněte po sádrokartonu, co vám zařídí zdravější bydlení.

O formaldehydu se dnes už tolik nemluví. Přece jen musí výrobci jeho koncentraci ve svých produktech kontrolovat. Přesto se ale může stát, že máte doba kus nábytku nebo třeba koberec, kde se tahle těkavá látka vyskytuje. Používá se totiž k výrobě lepidel, textilií, dřevotřískových desek. Ale objevuje se i v čisticích a kosmetických prostředcích. Při větší koncentraci vám může způsobit bolesti hlavy, podrážení očí a kůže. Jeho dlouhodobé působení má karcinogenní účinky.

Sádrokarton Rigips vs. formaldehyd – 1:0

Do boje s touhle nebezpečnou těkavou látkou se pustil Rigips. Jeho technologie Activ´Air®, která zatím nemá na českém trhu konkurenci, dokáže totiž emise formaldehydu rozkládat. Jak přesně to funguje? Sádrokarton vybavený Activ´Air® formaldehyd zachytí, přemění na inertní částice a ty už zpátky do interiéru nepustí. Přehledně to znázorňuje následující obrázek:

Schéma, které znázorňuje, jak sádrokaton s technologií Activ´Air® rozkládá emise formaldehydu.
Sádrokartonová deska vybavená technologií Activ´Air®  si s formaldehydem poradí.

během 28 dní se koncentrace formaldehydu sníží až o 70 %. Activ´Air® takto vydrží fungovat minimálně 50 let, a to i v případě, že se rozhodnete sádrokarton přemalovat. Měli byste ale použít prodyšný nátěr. Skvěle se k tomu hodí například weberdeco fresh, který formaldehyd sám aktivně odstraňuje.

Schéma působení technologie Activ´Air® na formaldehyd.
Pro optimální účinnost se doporučuje použít 1 m² desky s Activ´Air® na 1 m³ vzduchu v místnosti

Jak sádrokarton využít v praxi?

Rigips použil technologii Activ´Air® do celé desítky svých výrobků. Vybrat si můžete například mezi mezi akustickým a impregnovaným sádrokartonem, konstrukční deskou nebo stropními kazetami a lamelami. A proč vůbec sádrokarton používat? Důvodů je hned několik: v první řadě se s ním dobře pracuje, takže třeba takovou montáž SDK příčky zvládnete klidně sami. Zadruhé se jedná o hmotností lehký materiál, takže ho můžete s klidem dát i tam, kde by se konstrukce neměla moc zatěžovat. A v neposlední řadě je třeba zmínit i dobré akustické vlastnosti a požární odolnost.

Pokud nevíte, jaké SDK desky jsou pro vás ty pravé, vyzkoušejte Rigips kalkulátor. Ten vám během pár minut doporučí vhodný materiál přímo pro vaši rekonstrukci a navíc spočítá, kolik ho budete potřebovat. Taky můžete požádat o radu náš tým technických specialistů. Zdarma vám pomůžou vybrat materiály, poradí s obecným montážním postupem nebo zpracují bezplatnou kalkulaci.

Řemeslníky na samotnou montáž sádrokartonu najdete u nás. Prohlédněte si jejich ukázky prací a hlavně se podívejte na hodnocení předchozích zákazníků. Pak už zbývá jenom jediné – zadat poptávku, což u nás máte zdarma.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x