19. 8. 2021, aktualizováno 13. 6. 2023

Aby dům vydržel dlouho krásný, je potřeba mu věnovat péči – zevnitř i zvenku. Fasáda vyžaduje pravidelnou kontrolu a jednou za čas i mytí a ošetření speciálními přípravky. Nejen, že pak bude zase jako nová, ale hlavně se tím prodlouží její životnost.

Déšť, slunce, vítr, prach a smog. To všechno na vaši fasádu působí, a vy si pak jednoho dne řeknete, že „Omítka je špinavá“. Můžou to být „jenom“ saze z komína nebo prach velkoměsta. V tom případě jde o tzv. atmosférické znečištění. Pokud ale fasáda zezelená nebo dokonce zčerná, máte co do činění s biotickým napadením. Způsobují ho řasy, plísně a houby, a pokud se včas neodstraní, postupují čím dál víc pod povrch.

Fasáda s černými skvrnami od biotického napadení. Čištění bude na místě
Fasáda s viditelným biotickým napadením.

Fasádu byste měli preventivně čistit zhruba jednou za 2 roky⁠. Vždy záleží, jaký typ fasády umýváte, ale pokud se jedná o klasickou omítku, doporučuje se obecně následující postup.

  1. Odstranit volné nečistoty (prach a další drobné částečky). K tomu vám bude stačit kartáč nebo smeták, ale klidně si vezměte na pomoc vysavač. Pokud máte vícepatrový dům a nevystačíte si ani se žebříkem, obraťte se raději na specializovanou firmu.
  2. Umýt fasádu vodou. Méně odolné skvrny zdoláte i sami namočeným kartáčem, na ty náročnější už použijte wapku, oficiálně vysokotlaký čistič. Můžete přidat i čisticí fasádní prostředek, např. od výrobců Weber, Biotec či Kärcher.
  3. Aplikovat fungicidní přípravek. Pokud fasádu napadly houby a řasy, vyhlaste jim válku. Pomůžou vám v tom speciální prostředky. Seženete je např. u výrobce Weber (odstraňovač řas, mechů a lišejníků), Biotec nebo v prodejnách společnosti COLORLAK.
  4. Opláchnout omítku. Přípravek proti plísním a řasám nechte působit tak dlouho, jak radí výrobce. Potom fasádu omyjte, nejlépe znovu wapkou.
  5. Nanést renovační nátěr, který vaši fasádu ochrání do dalších let. Jakou barvu vyberete, záleží jenom na vás – může to být stávající, ale taky úplně jiný odstín.⁠ Nátěr se provádí až po tom, co omítka dokonale vyschne, a jeho složení by mělo vždy odpovídat složení původní povrchové úpravy.

TIP! Při práci s wapkou postupujte od shora dolů. Předejte tomu, že vám kapky špinavé vody stečou na už vyčištěnou fasádu.

Důležitá pravidla při mytí fasády

Preventivní čištění omítky, která není nijak poškozená, nebývá komplikované. Přesto se držte několika zásad, abyste svému rodinnému domu spíš neuškodili:

  • Venkovní teplota při čištění by neměla být nižší než +5 °C.
  • Pokud použijete čisticí fasádní prostředek, vyzkoušejte ho nejdřív na malé ploše.
  • Tlak i teplotu vody ve wapce přizpůsobte povrchu, který čistíte, aby se nepoškodil.
Vyzkoušejte čištění fasády za pomoci weber fasádního čisticího prostředku.

Vůbec nejlepší je poradit se s výrobcem vaší omítky. Ten vám doporučí nejen vhodný postup, ale i přípravky pro čištění. A pokud se na mytí fasády necítíte, můžete se vždycky obrátit na profesionály.

Třeba jako majitelé tohoto rodinného domu, kde fasádu poznamenalo hned několik věcí: zaprvé špatně naplánované postupy stavební firmy, zadruhé jílovitá země, která se na omítku dostala už v době zrání, a nakonec vlaštovky, co se u domu ubytovaly a nechaly stopy po hnízdě. Majitelům se špínu odstranit nepovedlo, a tak musela nastoupit speciální „ jednotka“ (z databáze NejŘemeslníků). Výsledek rozhodně stojí za to!

Písek a suchý led odstraní i graffiti

Pokud je fasáda znečištěná tak moc, že na ni klasický postup s wapkou nestačí, musí nastoupit jiné zbraně. Používá se buď tryskání částic (například písku) nebo suchého ledu. Tyto metody mají hned několik výhod: jsou k fasádě šetrnější než wapka, nepotřebují vodu (nebo jen minimum) a poradí si i s opravdu velkým znečištěním. Dokonce vám pomůžou v případě, že se na vašem rodinném domě podepsal budoucí Banksy.

Na graffiti se dnes vyrábí speciální nátěry jeden takový seženete u Weber, specialisty přes fasády. Přípravek se nanese na omítku, a pokud se na ní v budoucnu objeví graffiti (nebo třeba nápisy fixou), odstraníte je, aniž byste poškodili podklad. A to můžete udělat dokonce až 100 x na stejném místě.

S výběrem vhodného prostředku vám poradí náš tým technických specialistů. Napište jim přes kontaktní formulář nebo zavolejte na číslo 226 292 228.

Na stejném principu funguje Graffiti Remover ve spojení s produktem Isograff od italského výrobce Colorificio San Marco. Případně můžete sáhnout po čisticích prostředcích (které nemají ochrannou funkci do budoucna) – k dostání je třeba odstraňovač Carlson.

3.5 4 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tealc
Tealc
2 let před

Úžasné rady ???? Můžete mi vysvětlit jak mám asi smetákem očistit fasádu u 17 metrů vysokého domu? Nebo se vaše rady týkají jen malých jednoposchodových domů kde si majitel vyleze na štokrdle nebo v nejhorším opre žebřík ???? Většina lidí včetně mě nevlastní vysokozdvižné plošiny ????

Galaxy
Galaxy
1 rok před

Nezničí wapka fasádu ?

3
0
Přidejte svůj názor.x