8. 6. 2021, aktualizováno 22. 1. 2024

‚‚Jak dlouho se budeme sprchovat u sousedů?‘‘ Tuhle otázku si možná kladete taky. Každá přestavba je trochu jiná, a tak se přesný plán dozvíte až od řemeslníků (pozor, ani tehdy to nemusí být definitivní). I tak se dá ale odhadnout, kolik času zhruba zaberou jednotlivé práce.

Podle našich zkušeností zabere běžná rekonstrukce koupelny zhruba 14 dní. Počítáme do ní všechny práce: od bourání přes výstavbu nových příček, rozvody a obklady až po zavěšení nové sanity a podpis dokumentů. Ještě než to ale všechno vypukne, je potřeba sehnat někoho, kdo se o přestavbu postará (pokud neplánujete rekonstruovat svépomocí.)

Při výběru řemeslníků vám napoví reference

Jak najít dodavatele, který bude spolehlivý, dodrží termín a splní všechna vaše (proveditelná) přání? Koukejte na hodnocení. U nás najdete více než 3000 ověřených referencí. Nejen, že vám pomůžou vybrat dodavatele, ale poslouží taky jako inspirace pro novou koupelnu.

Vy si pak můžete buď vybrat konkrétní firmu a tu oslovit, nebo zadat zdarma poptávku a my už vám dodavatele najdeme.

Pak už může práce začít. Jak přesně taková rekonstrukce koupelny probíhá?

1.Prohlídka a zaměření

Pokud máte řemeslníky vybrané, domluvte si s nimi prohlídku koupelny a její zaměření. Jednak kvůli vizualizaci, jednak proto, abyste mohli dostat přesnou cenovou nabídku. Teď taky přichází čas popsat firmě vaši představu o nové koupelně. A právě tady poznáte odbornost dodavatele: zkušený profesionál vám totiž dokáže poradit. Při prohlídce taky nezapomeňte vyfotit původní stav koupelny.

2.Podpis smlouvy o dílo

Jakmile si odsouhlasíte cenu i podobu nové koupelny, můžete si plácnout. Nezapomeňte to ale stvrdit ještě smlouvou o dílo. V ní totiž stanovíte podobu a podmínky spolupráce, můžete si tak ušetřit případné komplikace. Do smlouvy napište, jakou práci pro vás dodavatel vykoná, kdy má být dílo hotové, jak to bude se zárukou a jak s reklamací.

3.Bourání a zednické práce

Samotná přestavba koupelny začíná trochu destruktivně. Nezapomeňte proto chránit zbytek svojí domácnosti proti prachu. Zakrytí nábytku a olepení dveří si můžete domluvit s firmou, nebo se do něj pustit sami, ještě než řemeslníci nastoupí.

Jako vůbec první se odpojí voda a elektroinstalace, odstraní se původní koupelnový nábytek a sanita. A pak už se začíná bourat. Záleží samozřejmě, jestli se jedná o rekonstrukci bytového jádra, nebo zděné koupelny. Umakartové jádro se totiž jen rozmontuje a sundá z původní konstrukce, kdežto ve zděné koupelně se musí osekat obklady. V obou případech se ale následně odstraní staré rozvody.

Bourací práce zvládnou šikovní řemeslníci během jednoho, maximálně dvou dnů. V případě, že budete měnit dispozice koupelny a stavět nové příčky, počítejte s jedním až dvěma dny navíc.

Bourací práce při přestavbě koupelny.
Takhle vypadalo bourání koupelny v jednom panelákovém bytě.

4.Hrubé práce: zdění a obklady

Po vybourání zdí a odvezení odpadu následuje natažení nových trubek a elektroinstalace. Tyto práce patří k jedněm z nejdůležitějších, ale odborníci je většinou zvládnou během dvou dnů. Pak přichází na řadu vyrovnání zdiva a základní příprava pod dlažbu. Pokud chcete klasické vodní podlahové topení, teď je ta chvíle, kdy se bude pokládat. Až potom se vyrovnává podlaha pomocí nivelační stěrky a nanáší se hydroizolace pod vanu nebo sprchový kout.

Pokud nechcete obklady až ke stropu, nainstalují řemeslníci sádrokarton, včetně podhledů. (Možná jste to doteď nevěděli, ale SDK desky se hodí i do koupelny. Konkrétně ty zelené, impregnované.) Přestavba koupelny pak pokračuje obkladačskými pracemi. Začíná se obložením zdí, po něm následuje usazení vany, popř. sprchového koutu, obezdívka a obložení. Na závěr se pokládá dlažba a všechno najednou se zaspáruje.

Stavební úpravy, vyzdívky a obklady zaberou nejdelší čas. Většinou 3 až 5 dní. „Záleží na velikosti koupelny, ale i na velikosti použitých obkladů a dlažby. S velkými obklady se hůř manipuluje, ale práce jde rychleji. Malý mozaikový obklad je naopak pracnější,“ říká řemeslník Jirka.

Když jsou obklady hotové a zaspárované, je na řadě malování. Tím se uzavírá ta část rekonstrukce, která zabere nejvíc času a nadělá nejvíc nepořádku.

5.Montáž sanity a nábytku

Teď už místnost konečně začne připomínat opravdovou koupelnu. Řemeslníci usadí WC, umyvadlo, případně bidet, zapojí baterie a výstupy, jako je například žebříkové topení. Pak se osadí zásuvky, vypínače, osvětlení, odvětrávání a další elektroinstalace. V tuhle chvíli se přestavba koupelny blíží do finále – zbývá smontovat a umístit koupelnový nábytek a usadit zrcadlo. Všechny tyto činnosti by měl zručný řemeslník zvládnout během dvou dnů.

Jde vám z toho hlava kolem? Připravili jsme pro vás praktický seznam všeho, co přestavba koupelny obnáší. Můžete si ho stáhnout, vytisknout a začít odškrtávat.

6.Podepsaní dokumentů a platba

Konečně je hotovo! Co se týče úklidu, ten by měl být u poctivých firem a řemeslníků samozřejmostí. Vy už jen zkontrolujte, jestli je všechno tak, jak jste si ujednali ve smlouvě. Pokud ano, můžete podepsat předávací protokol, čímž potvrdíte, že dílo (tedy novou koupelnu) přebíráte právě v tomto stavu.

Jestliže ale objevíte nějaké nedostatky, určitě je do předávacího protokolu zapište. Pokud půjde o tzv. nepodstatnou vadu (třeba rýhu na podlaze), můžete požadovat slevu z ceny díla nebo opravu. Ale v případě, že firma použila třeba špatný materiál nebo nedodržela bezpečnostní normy (což patří k podstatným vadám), máte právo i na odstoupení od smlouvy

Teď samozřejmě přichází na řadu i zaplacení řemeslníkům. Pokud jste se předem nedomluvili na platbě v hotovosti, je standardní platba na fakturu. Řemeslník Jirka dodává, že splatnost bývá podle dohody od jednoho týdne do jednoho měsíce. Konkrétní podmínky si domluvte hned na začátku a zapište je do smlouvy.

A teď už si můžete dosyta užívat nové koupelny! Ne závěr nezapomeňte dílo vyfotit a řemeslníky či firmu ohodnotit. Vaši referenci ocení nejen samotný dodavatel, ale hlavně další zákazníci, kterým to ulehčí rozhodování.

Ještě nemáte řemeslníky? Poptejte je u nás, je to zdarma.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x