13. 9. 2018, aktualizováno 10. 12. 2021

Téměř v každé domácnosti se nachází nějaký plynový spotřebič – kotel, sporák (varná deska), karma nebo ohřívač.

Zapojení plynového sporáku

Přirovnání “dobrý sluha, ale špatný pán” se běžně používá v souvislosti s ohněm. U plynu to ale platí také a možná dvojnásob, protože je sám o sobě výbušný. Pro vytápění a ohřev vody se k němu navíc přidává oxid uhelnatý. Ten nemůžete vidět, ani cítit a může vás otrávit.

Proto je třeba dbát na prevenci a nezapomínat na pravidelné kontroly a revize plynových zařízení.

Plynová karma

A jak to s tou kontrolou a revizemi vlastně je? Zaměříme se především na kotle, ale máte-li doma jiný plynový spotřebič, platí to ve většině případů také.

Kontrola by měla proběhnout, podle §3, vyhlášky č. 85/1978 Sb., alespoň jednou ročně. Ideálně po ukončení topné sezóny nebo před jejím začátkem.

Výchozí revize plynového spotřebiče by měla být provedena, podle §6, vyhlášky č. 85/1978, při jeho montáži. A podle ČSN 38 6405 by provozní revize měla být prováděna jednou za tři roky.

Plynové vytápění rodinného domu

Pokud si s kontrolou nebo revizí nevíte rady, můžete se obrátit na svého dodavatele plynu nebo si zadat poptávku u nás a vybírat z nabídek ověřených řemeslníků.

Roční kontrolu by měl provést autorizovaný servis a obvykle se jedná o poměrně malý a rychlý výkon jehož cena se pohybuje do tisíce korun.

Plynový kotel Junkers

Ať už topíte plynem nebo tuhými palivy, neměli byste před začátkem topné sezóny zapomenout ani na radiátory. I ty je potřeba zkontrolovat a těsně před začátkem sezóny odvzdušnit.

Plynový kotel Vaillant

Nechte se inspirovat referencemi a případnou realizaci nezapomeňte zdokumentovat a ohodnotit.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plynař
Plynař
4 měsíců před

Dobrý den,
Článek pěkný, ale na můj vkus hodně obecný a se špatnými již neplatnými předpisy! Cenu kterou uvádíte za servis plynového kotle, nebo karmy si účtují pouze né příliž profesionální řemeslníci, kteří bohužel né vždy dodržují platné předpisy. Například povinné měření spalin CO dle TPG 704 01 !

NejŘemeslníci
Admin
3 měsíců před
Odpovědět  Plynař

Dobrý den,
děkujeme za Váš komentář. Máte pravdu, bohužel je článek již staršího data, a tak nejsou všechny informace aktuální. Chystáme již nový článek, který bude obsahovat nejnovější informace k tématu.

Tomáš z týmu NejŘemeslníci.cz

2
0
Přidejte svůj názor.x